ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προηγείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Προηγείται ο  Εκρέμ Ιμάμογλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2024, 20:40
ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που βασίζονται στο 41,43% των ψηφοδελτίων που άνοιξαν, ο Ιμάμογλου είχε 50% υποστήριξη έναντι 41,26% του διεκδικητή του Κόμματος ΑΚ (AKP) Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργού στην εθνική κυβέρνηση του Ερντογάν.

Σε ένα ακόμη πλήγμα για τον Ερντογάν, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Άγκυρα, ο νυν δήμαρχος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς κήρυξε τη νίκη επί του διεκδικητή του από το Κόμμα του ΑΚΡ (AKP) λιγότερο από τρεις ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπες στην πανεθνική δημοτική ψηφοφορία.

Οι δημοτικές εκλογές θεωρούνται από τους αναλυτές ως μέτρο τόσο της υποστήριξης του Ερντογάν όσο και της ανθεκτικότητας της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες, διεξήγαγε σκληρή εκστρατεία για να ανακτήσει το κόμμα του τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης από τον αντίπαλο Ιμάμογλου, τον νυν δήμαρχο και πιθανό μελλοντικό προεδρικό διεκδικητή.

Σε ορισμένες πόλεις της ανατολικής Τουρκίας ξέσπασαν βίαια επεισόδια που σχετίζονταν με την εκλογή αξιωματούχων της γειτονιάς, οι οποίοι βρίσκονταν στο ψηφοδέλτιο μαζί με δημάρχους και άλλους δημοτικούς αξιωματούχους, ενώ τρεις άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί.

Στις εκλογές συμμετείχαν υποψήφιοι από συνολικά 34 πολιτικά κόμματα, ενώ πάνω από 206.000 εκλογικά τμήματα στήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Φωτογραφία: Ekrem Imamoglu/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back