ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός στην Ήπειρο: Έπιασε το 10% η δαπάνη επί του ΑΕΠ

Εικόνα του άρθρου Τουρισμός στην Ήπειρο: Έπιασε το 10% η δαπάνη επί του ΑΕΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 20:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τουριστική δραστηριότητα στην Ήπειρο είναι σε συνεχή άνοδο.

Παρότι η Περιφέρεια έχει πεπερασμένες δυνατότητες σε υποδομές και το μερίδιό της από τα έσοδα του εισερχόμενου τουρισμού παραμένει μικρή, γύρω στο 2%, ο τουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα είναι σε συνεχή άνοδο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023, η Ήπειρος, με 478.000.000 ευρώ αναλογία άμεσης τουριστικής δαπάνης λαμβάνει το 2% στην κατανομή των εσόδων (όσο και το 2022).

Το ποσοστό του ΑΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί η τουριστική δαπάνη όμως, είναι πλέον στο 10% και η Ήπειρος είναι τέταρτη Περιφέρεια στη χώρα.

Για να γίνει αντιληπτή αυτή η κατανομή, η οποία σημειωτέον είναι ενδεικτική και προσεγγιστική, όχι απόλυτα ακριβής, ας δούμε την κατάταξη: πρώτη Περιφέρεια είναι το Νότιο Αιγαίο, όπου το ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με την τουριστική δαπάνη είναι 110%.

Τα έσοδα του τουρισμού δηλαδή υπερκαλύπτουν το ΑΕΠ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δεύτερα είναι τα Ιόνια νησιά, τρίτη η Κρήτη και τέταρτη η Ήπειρος.

Συγκριτικά, το 2022, το ίδιο ποσοστό ήταν στο 8% για την Ήπειρο, το 2019 ήταν 9%, το 2017 ήταν 7,2%.

Τα ποσοστά της έκθεσης υποδεικνύουν την πολυπλοκότητα του «τουριστικού προϊόντος» στην Ήπειρο και ίσως, τα επικίνδυνα σημεία του.

Δεν είναι επί του παρόντος δυνατή (ευτυχώς, σε ένα βαθμό…) η μαζική τουριστική κίνηση, ελλείψει υποδομών, ως εκ τούτου, τα τουριστικά έσοδα θα είναι μεν αναλογικά σημαντικά για μια οικονομία που μετασχηματίζεται ραγδαία σε οικονομία υπηρεσιών και διαχείρισης ακινήτων, αλλά όχι μεγάλα όταν συγκρίνονται με περιοχές όπως η Αττική ή το Νότιο Αιγαίο που εξυπηρετούν μεγαλύτερα μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back