ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι καιρό θα κάνει αύριο;

Εικόνα του άρθρου Τι καιρό θα κάνει αύριο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2016, 19:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και μερικές ώρες «σέρνεται» ένα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που δεν αφορά την Ήπειρο. Πάντα όμως, ο καιρός είναι ένα από τα… καίρια θέματα συζήτησης, είτε για να σπάσει ο πάγος, είτε γιατί ο κόσμος όντως ενδιαφέρεται για τις καιρικές συνθήκες και κυρίως, για την πρόβλεψή τους. Τα καταφέρνουμε πάντα όμως;

Από τη στιγμή που το ίντερνετ μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα όλων (άντε, των περισσοτέρων), η πρόγνωση του καιρού έγινε δομικό στοιχείο της καθημερινής πλοήγησης. Από τους πιο επαΐοντες που ήξεραν πώς να «σπάσουν» το widget της HTC παλιότερα και να βάλουν και το Μπισδουνάκι στην πρόγνωση, στο κινητό τους τηλέφωνο, μέχρι τον πατέρα/θείο/παππού που λέει «έλα λίγο να μου βάλεις αυτό που δείχνει τον καιρό στο τάμπλετ», ο συνδετικός κρίκος είναι αυτή η μεταφυσική σχεδόν σχέση που έχουμε με την πρόγνωση μετεωρολογικών συνθηκών, ακόμα και αν δεν είμαστε αγρότες.

Αυτή η σχέση, όχι μόνο του Έλληνα, αλλά του περισσότερου κόσμου με το δελτίο καιρού, ξεκινάει από τις… χρυσές εποχές του «δελτίου καιρού για τους αγρότες» στην κρατική τηλεόραση, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τότε, ήταν το δελτίο που είχε την πρόγνωση για τις περισσότερες μέρες και ο Γιώργος Μελανίτης, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, ήταν ο πιο συχνός επισκέπτης της Τετάρτης στα ελληνικά νοικοκυριά.

Σήμερα, οι πιο μερακλήδες παρακολουθούν καμιά δεκαριά μετεωρολογικά sites και συγκρίνουν, για να βγάλουν πρόγνωση. Πάντως, ακόμα και από τα χείλη των ειδικών ενίοτε οι προγνώσεις πέφτουν έξω. Οι λόγοι μπορούν να είναι τεχνικοί, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί δεν λειτουργούν σωστά (μόλις πριν λίγους μήνες η Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε ένα ποσό για επισκευή και συντήρηση), αλλά και επιστημονικοί: ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας τονίζει επανειλημμένα ότι «δεν είναι ασφαλής η πρόγνωση πέραν του 15μέρου», ενώ κάθε φορά που οι μετεωρολόγοι ακούνε τη λέξη «μερομήνια» συνήθως γελάνε (και έχουν δίκιο).

Είναι και λίγο παραξενιά...

Αρκετές φορές όμως, είναι και η ανθρώπινη παραξενιά και απαίτηση να ξέρουμε τι καιρό θα κάνει σε τέσσερις ώρες ή μέρες από τώρα, πάνω ακριβώς από το σπίτι μας. Αυτή η απαίτηση προκαλεί και τη λάθος πολλές φορές, ανάγνωση, των μετεωρολογικών ιστοσελίδων. Στην απλοποιημένη τους εκδοχή, ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Γιάννενα» μπορεί να παραπέμπει στα στοιχεία σταθμού που βρίσκεται στην Ανατολή ή κάπου αλλού. Υπάρχουν βέβαια και τα πιο εμπεριστατωμένα και εξειδικευμένα sites, για «ειδικούς» και ειδικούς.

Η «μετεομανία» πάντως είναι υπαρκτή. Στα Γιάννενα, σε περιπτώσεις που η ΕΜΥ έβγαλε δελτίο κακοκαιρίας το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε, ακούστηκαν μέχρι και… μύδροι από αιρετούς για το «κράτος των Αθηνών», θεωρώντας ότι τα δελτία καιρού εκδίδονταν σκόπιμα για να ανακόψουν το κύμα εκδρομέων προς τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Μετά, ήρθε η κρίση και οι έλληνες τουρίστες «κόπηκαν» έτσι και αλλιώς…

Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη φύση και χάνουμε την οικειότητα με τη συμπεριφορά του καιρού, τόσο περισσότερο φοβόμαστε και αναζητούμε την ασφάλεια στην πρόγνωση, από την οποία πλέον απαιτούμε σχεδόν θεολογική-μαντική ακρίβεια. Αυτή, δεν είναι δυνατή. Γι αυτό και πολύ συχνά οι μετεωρολόγοι γίνονται αποδέκτες παραπόνων (στην ταινία όπου ο Νίκολας Κέιτζ παίζει έναν, γίνονται και αποδέκτες προπηλακισμών, καφέδων, σάπιων φρούτων ενώ περπατάνε στο δρόμο).

Πέραν του 15μερου, ουδέν...

Πάντως, λίγα δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν, είναι τα εξής: όσο πιο κοντά βρίσκεται ο (επιστημονικός) φορέας πρόγνωσης, τόσο πιο ακριβής και αξιόπιστη είναι αυτή. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι πολύ αξιόπιστο. Ακόμα και ένας από τους παλιότερους καθηγητές του ωστόσο, ο κ. Μεταξάς, παλιός πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάποτε προειδοποιούσε τους… οπαδούς του ΚΚΕ να έχουν ομπρέλα γιατί ο σοβιετικός δορυφόρος έβλεπε βροχή, ενώ ο αμερικάνικος καλοκαιρία.

Εν τέλει, όπως λέει και ο Μπομπ Ντίλαν, « You don't need a weatherman to know which way the wind blows». Απλά βγείτε έξω και δείτε προς τα πού φυσάει ο άνεμος.

Αν επιμένετε πάντως στην πρόγνωση μέσω ίντερνετ, ιδού μερικά δημοφιλή sites…

…για παραδοσιακούς:

http://www.hnms.gr/hnms/greek/forecast/forecast_region_html

…για εύκολή χρήση

http://www.meteo.gr/meteoplus/index.cfm

..για «παγκόσμιους»

https://weather.com/el-GR/weather/today/l/37.98,23.73

… για Γιαννιώτες

http://www.physics.uoi.gr/seci/weather.html

…για «ειδικούς»

Σύστημα Ποσειδών

http://www.poseidon.hcmr.gr/weather_forecast_gr.php?area_id=gr

…και για ρέκτες

Www.windguru.cz

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back