ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Εικόνα του άρθρου Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2023, 13:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι εκπρόσωποι των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking και RBO Expedia) υπογράφουν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας. 

Με βάση το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να λαμβάνει πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους. 

Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται σε πιο σύντομους ρυθμούς θα είναι πλήρως επεξεργασμένα από τις πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι δίνουν ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων για τις αλλαγές στη φορολογία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων καταργούνται οι συναλλαγές με μετρητά και γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να μπει φρένο στις συναλλαγές που γίνονται «κάτω από το τραπέζι» ειδικά τώρα που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινούνται ανοδικά.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις από τον Ιανουάριο του 2024 τα εισοδήματα που προέρχονται, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε τέλη που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (φόρος διαμονής, Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%). 

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. 


Το «ευχαριστώ» των ξενοδόχων

Ως ένα «πρώτο θετικό βήμα» χαρακτηρίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, την εξαγγελθείσα ρύθμισης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για το διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back