Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Τι θα διαβάσουμε τον Αύγουστο;

Εικόνα του άρθρου Τι θα διαβάσουμε τον Αύγουστο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2020, 22:16
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τύπος Ιωαννίνων και το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης», προτείνουν δέκα+πέντε βιβλία για το καλοκαίρι ή και το φθινόπωρο ή και για όποτε θέλετε, καθότι διαβάζονται όλες τις εποχές, επειδή είναι πολύ καλά

Δέκα τίτλοι λογοτεχνίας και άλλοι πέντε παιδικοί, για να επιλέξετε.

Λογοτεχνία


Πλανήτες Όλγκα Τοκάρτσουκ (Καστανιώτης)

Στους «Πλάνητες» η Όλγκα Τοκάρτσουκ συνυφαίνει αφηγήσεις και στοχασμούς για τη σημασία του ταξιδιού με μια συναρπαστική διερεύνηση του ανθρώπινου σώματος. Από τα παλάτια των σουλτάνων και τα αλλοτινά θαυματοφυλάκια ως τις μοντέρνες αίθουσες αναχωρήσεων των αεροδρομίων, το λαμπρό αυτό μυθιστόρημα συνιστά μια αξέχαστη περιπλάνηση στον χώρο και στον χρόνο.


Ταμιευτήρας 13 Τζον μακ Γκρέγκορ (Άγρα)

Μαζεύτηκαν στο πάρκινγκ λίγο πριν χαράξει και περίμεναν να τους πουν τί να κάνουν. Έκανε κρύο και δεν ακούγονταν πολλές κουβέντες. Υπήρχαν ερωτήσεις που δεν έγιναν. Το όνομα του αγνοούμενου κοριτσιού ήταν Ρεμπέκκα Σω. Την τελευταία φορά που την είδαν φορούσε ένα λευκό φούτερ με κουκούλα. Στον χερσότοπο είχε απλωθεί μια χαμηλή πάχνη και τα έδαφος ήταν σκληρό και παγωμένο.


O Τσίπερ και ο πατέρας του Τζόσεφ Ροτ (Ροές)

Ο Άρνολντ Τσίπερ, ο φορτωμένος με ελπίδες γιος, επιστρέφει στην πατρίδα μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, νιώθει ωστόσο άπατρις. Κάθεται σε καφενεία, ψάχνει ματαίως να βρει κάποιο νόημα σε μια μόνιμη δουλειά γραφείου ή ένα νέο ξεκίνημα... Είναι ο "νεαρός άντρας της γενιάς τού [Α΄ Παγκοσμίου] πολέμου", η παραδειγματική μορφή μιας απογοητευμένης και αποδεκατισμένης γενιάς.


Αντίο τώρα, τα λέμε αύριο Ουίλιαμ Μάξγουελ (Gutenberg-Δαρδανός)

Δύο αγόρια μεγαλώνουν αγαπημένα σε μια αγροτική περιοχή. Ένας φόνος και μια αυτοκτονία θα διαλύσουν τη σχέση τους. Ο ένας από τους δύο, ο αφηγητής, θα αναγκαστεί, μισό αιώνα μετά, να αγγίξει την παλιά πληγή και να αναζητήσει τη λύτρωση πίσω στα χρόνια της αθωότητας και της ενοχής.


Ο ανθρώπινος παράγοντας Γκράχαμ Γκρην (Πόλις)


Ο Γκρην επιστρέφει στον κόσμο των κατασκόπων και της προδοσίας, για να πλέξει το εγκώμιο της ανυπακοής και να δείξει με οξυδερκή και ευαίσθητο τρόπο σε ποια τραγωδία μπορεί να καταλήξει η αδιάλλακτη και άκαμπτη εφαρμογή της έννοιας του "εθνικού συμφέροντος" που πολύ συχνά και εύκολα παραμερίζει τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να στηρίξετε με μια συνδρομή


Τίποτε δεν χάνεται Κλοέ Μεντί (Πόλις)


Μια μικρή πόλη όμοια με τόσες και τόσες άλλες... κι έπειτα, κάποια μέρα, κατάχρηση εξουσίας... ένας αστυνομικός έλεγχος που παίρνει άσχημη τροπή... Ονομαζόταν Σαΐντ. Ήταν δεκαπέντε χρονών. Και είναι νεκρός. Εγώ, ο Ματιά, έντεκα χρονών, δεν τον γνώρισα. Μετά, όμως, είδα το μίσος να με περιτριγυρίζει, τη λύπη και την τρέλα να κατατρώει την οικογένειά μου μέχρι τη διάλυσή της...


Η θάλασσα Μιχάλης Μακρόπουλος (Πολιτεία)

Οι πάγοι λιώνουν, ένας αρχαίος μετεωρίτης φανερώνεται και η Γη ερημώνει. Οι μόνοι άνθρωποι που δεν προσβάλλονται από τον ιό που εξαπλώνεται είναι εκείνοι που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μετάλλαξη μιας σειράς γονιδίων. Οι επιζήσαντες κατοικούν σε υπόγειες πόλεις και το μόνο που τους συνδέει με τη ζωή στη Γη είναι η μνήμη· ωστόσο κάποιοι λίγοι μοιράζονται τον πόθο της επιστροφής.


Θηριόμορφοι Έλενα Μαρούτσου (Πόλις)


Σε ένα ξενοδοχείο της Κρακοβίας ένας ώριμος άντρας, συντετριμμένος από τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, συναντά μια αινιγματική κοπέλα. Παρότι εντελώς άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ τους, εκείνος Έλληνας κι εκείνη Ιταλίδα, εκείνος καθηγητής λογοτεχνίας κι εκείνη ηθοποιός, αισθάνονται πως τους συνδέει κάτι απροσδιόριστο.


Τα βιβλία των άλλων Κωστής Παπαγιώργης (επιμέλεια Γ. Αστερής, Δ. Καράμπελας, Καστανιώτης)


Για τον Κωστή Παπαγιώργη τα βιβλία υπήρξαν ο πιο ζωτικός κι ακατάλυτος δεσμός του με τον κόσμο. Η ανακάλυψή τους, στην όψιμη εφηβεία του, έλαβε διαστάσεις αποκάλυψης. Ο έφηβος που βασανιζόταν απ’ το αίσθημα ότι είναι «υπεράριθμος», «καρέκλα με τρία πόδια», «ελαττωματικό ανταλλακτικό» ή «παιδί του Καιάδα» συνειδητοποίησε ότι δεν είναι μόνος, ότι μπορούσε να περιέχεται ολόκληρος στη γραφή ενός άλλου.


Τραγούδια για την πυρκαγιά Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Ίκαρος)


Μια φωτογράφος, ιχνηλατώντας την αλήθεια, αντιλαμβάνεται κάτι που θα προτιμούσε ν' αγνοεί. Ένας βετεράνος του Πολέμου της Κορέας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, στη διάρκεια μιας συνάντησης που αρχικά φαινόταν ακίνδυνη. Ο αφηγητής, παίζοντας κομπάρσος στο γύρισμα μιας ταινίας του Πολάνσκι, παρατηρεί το πρόσωπο του σκηνοθέτη, ψάχνοντας για σημάδια στον απόηχο της δολοφονίας της Σάρον Τέιτ.


Παιδικά

Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες Γιουστίνα Μπεντνάρεκ (Πατάκης)

Tι συμβαίνει με τις κάλτσες που χάνονται στο πλύσιμο; Το βιβλίο «Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες» απαντάει στο ερώτημα αυτό με μαγευτικό τρόπο και αχαλίνωτη φαντασία. Περιγράφει τις διάφορες περιπέτειες που ζουν δέκα μονές κάλτσες.


Οι μικροί μου κόσμοι Ζεραλντίν Κολέτ (Φουρφούρι)


Κάποιο παιδί αναζητά καταφύγιο σ’ ένα δεντρόσπιτο. Κάποιο άλλο δραπετεύει σε διαφορετικούς φανταστικούς κόσμους με τη βοήθεια των βιβλίων. Ένα παιδί κατασκευάζει φανταστικά μηχανήματα και είναι κι εκείνο που ανακαλύπτει νέα σχήματα.


Δρ. Ντούλιτλ ή Ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων διασκευή Α. Παπαθεοδούλου (Παπαδόπουλος)


Το ήξερες ότι τα ζώα μιλούν; Εγώ, που μιλώ τη γλώσσα των ανθρώπων, μπορώ να σου μάθω τη γλώσσα των ζώων... Πως όταν η Πολυνησία λέει κα-κα-ουί-φι-φι εννοεί Γιατρέ, θέλω κρακεράκι, κι όταν ο Τζιπ κουνάει το ένα του ρουθούνι σημαίνει πως Η μπόρα πέρασε. Βλέπεις, τα ζώα δεν μιλούν μόνο με λέξεις και ήχους αλλά και με νεύματα, με τα αυτιά τους, τα πόδια, την ουρά και τα μάτια.


Τα σκιάχτρο Μπεθ Φέρι (Μεταίχμιο)


Όλα τα ζώα ξέρουν καλά ότι δεν πρέπει να τα βάζουν με το γέρικο Σκιάχτρο. Όταν όμως ένα μικρό, τρομαγμένο κοράκι πέφτει από τον ουρανό, το Σκιάχτρο κάνει κάτι αναπάντεχο... Το σώζει! Σύντομα ένας στενός δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο αταίριαστους φίλους. Είναι όμως αρκετά δυνατός για να αντέξει στον χρόνο;


Ωκεανός Εμμανουέλ Γκριντμάν (Καπόν)


Πάρτε μια βαθιά ανάσα και βουτήξτε στο άπειρο γαλάζιο του ωκεανού. Εξερευνήστε τον πραγματικό πνεύμονα του πλανήτη μας και τους κατοίκους του από τις παραλίες έως τα βάθη της αβύσσου και κατανοήστε τους κινδύνους που απειλούν τον θαλάσσιο κόσμο μας μέσα από την εικονογράφηση της βραβευμένης Helene Druvert και τα εντυπωσιακά, κομμένα με λέιζερ αναπτύγματα, που συνοδεύουν τα περιεκτικά κείμενα της βιολόγου Emmanuelle Grundman.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back