Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κοίταξε στην καρδιά του Γαλαξία μας, αποκαλύπτοντας νέα χαρακτηριστικά και μυστήρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να ξεδιαλύνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρώιμο σύμπαν.
Η ικανότητα του τηλεσκοπίου να βλέπει το σύμπαν στο υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο για το ανθρώπινο μάτι, κατέγραψε λεπτομέρειες που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ προηγουμένως στην εικόνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA τη Δευτέρα.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Webb για να ρίξουν μια ματιά στον Τοξότη C ή Sgr C, μια ενεργή περιοχή σχηματισμού άστρων που βρίσκεται περίπου 300 έτη φωτός από την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του γαλαξία Τοξότης Α*.
Η μελέτη του κέντρου του Γαλαξία μας με το Webb θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες σχετικά με το πόσα αστέρια σχηματίζονται εκεί και αν τα ογκώδη αστέρια είναι πιο πιθανό να σχηματίζονται κοντά στο γαλαξιακό κέντρο παρά στους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν 500.000 αστέρια που λάμπουν μέσα στην εικόνα, τα οποία ποικίλλουν σε μέγεθος και ηλικία. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα σμήνος πρωτοαστέρων, ή πυκνές μάζες σκόνης και αερίου που ακόμα αναπτύσσονται και εξελίσσονται σε κανονικά αστέρια - συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου πρωτοαστέρα στο κέντρο του σμήνους που έχει πάνω από 30 φορές τη μάζα του ήλιου.
Οι πρωτοαστέρες απελευθερώνουν πυρακτωμένο υλικό, δημιουργώντας μπάλες φωτός που αναδύονται από τον σχηματισμό, ο οποίος εμφανίζεται δραματικά σκοτεινός στο υπέρυθρο φως.
Ολόκληρη η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA
Επιπλέον, η κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου εντόπισε εκπομπές ιονισμένου υδρογόνου γύρω από το κάτω άκρο της αστρικής περιοχής, που απεικονίζεται με κυανό χρώμα στην εικόνα.
Οι αστρονόμοι προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν τι δημιούργησε την τεράστια ποσότητα ενεργοποιημένου αερίου, η οποία ξεπερνά την ποσότητα που κανονικά απελευθερώνεται από νεαρά αστέρια μεγάλης μάζας. Η ομάδα παρατήρησης είναι επίσης γοητευμένη από τις δομές που μοιάζουν με βελόνες μέσα στο ιονισμένο υδρογόνο, οι οποίες διατάσσονται χωρίς καμία τάξη.
Φωτογραφία: Η πλήρης εικόνα του οργάνου NIRCam (Near-Infrared Camera) του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb αποκαλύπτει ένα τμήμα του πυκνού κέντρου του Γαλαξία μας πλάτους 50 ετών φωτός. Υπολογίζεται ότι 500.000 αστέρια λάμπουν σε αυτή την εικόνα της περιοχής Sagittarius C (Sgr C), μαζί με κάποια άγνωστα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά. Πηγή: NASA, ESA, CSA, STScI, Samuel Crowe (UVA)