ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τεχνικό πρόγραμμα έργων και αριθμών

Εικόνα του άρθρου Τεχνικό πρόγραμμα έργων και αριθμών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2020, 16:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα τεχνικό πρόγραμμα έργων, όπως υλοποιείται τουλάχιστον από τους Δήμους, προκαλεί πάντα μια έντονη συζήτηση στο κάθε Δημοτικό Συμβούλιο. Μερικές σελίδες με τίτλους έργων σε πίνακες αποτελούν συνήθως ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εκ των πραγμάτων η κάθε δημοτική αρχή επιχειρεί να αποδείξει ότι κάνει έργο, με την κάθε αντιπολίτευση να κάνει την κριτική της. Και βέβαια πάντα τα «φώτα» πέφτουν στους αριθμούς, οι οποίοι δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της δημοτικής αρχής του Μ. Ελισάφ, στο τεχνικό πρόγραμμα έργων, το οποίο «πέρασε» κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνονται 110 έργα συνολικού προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Για παράδειγμα, στο τεχνικό πρόγραμμα «συμμετέχει» και το έργο του μεγάλου δακτυλίου με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, το οποίο, αν υλοποιηθεί τελικά, πολύ δύσκολα θα αρχίσει να απορροφά πόρους εντός του 2021. Τα νέα έργα που προετοιμάζει για το 2021, η δημοτική αρχή δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Η δημοτική αρχή, την ίδια στιγμή, επιχαίρεται για το τεχνικό πρόγραμμα που υλοποίησε το τρέχον έτος, με τον δείκτη υλοποίησης να φτάνει ψηλά, όπως τονίζει. Πόσο ψηλά; Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο, ο δείκτης υλοποίησης είναι 80% (έτσι είπε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δημαρχείου στο 95%...

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, αυτή έδωσε τις δικές της ερμηνείες επί των αριθμών του τεχνικού προγράμματος έργων. Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα υποστήριξε ότι από τα συμβασιοποιημένα έργα των 12 εκατ. ευρώ, έργα των 11,5 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τη δική της  θητεία στη δημοτική αρχή. Το πιο σημαντικό που έθεσε όμως ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λιόντος, είναι ότι προκύπτει μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση έργων. Ο κ. Λιόντος εκτίμησε ότι το μόνο νέο στοιχείο που παρουσιάζει η δημοτική αρχή σε επίπεδο έργων, είναι οι ισόπεδοι.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη υποστήριξε ότι τα έργα του 2021 είναι ακριβώς ίδια με αυτά του 2020, αμφισβητώντας την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος το 2020 σε ποσοστό 80% όπως υποστήριξε ο κ. Αρλέτος. Πρόσθεσε δε ότι αρκετά έργα βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης εδώ και δύο χρόνια.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κλείνοντας την όλη συζήτηση, ανέφερε ότι «χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος. Δεν θα ωραιοποιήσω τίποτα. Είχαμε καθυστερήσεις σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την καραντίνα και όσα τη συνόδευσαν. Όμως έγινε μία μεγάλη προσπάθεια κι έτσι το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο σήμερα γίνεται πράξη, το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων έχει ξεμπλοκάρει και βαίνει προς υλοποίηση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back