ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΚΑ: Προαιρετική ασφάλιση για μη μισθωτούς

Εικόνα του άρθρου ΤΕΚΑ: Προαιρετική ασφάλιση για μη μισθωτούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2023, 16:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχουν από σήμερα οι μη μισθωτοί, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και έχουν γεννηθεί από 01.01.1987.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωσή του, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται την ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr και να επιλέξουν την πλατφόρμα 2 | Προαιρετική υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ. 

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει χρονικό περιορισμό για άσκηση του δικαιώματος για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ.


Τι πρέπει να γνωρίζουν ασφαλισμένοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία υπαγωγής στο ΤΕΚΑ είναι απλή και σύντομη. Η είσοδος στην πλατφόρμα προϋποθέτει αρχικά αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών TAXISnet και στη συνέχεια τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ για διπλή ταυτοποίηση.

Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για τον κλάδο της επικουρικής, με δυνατότητα ανανέωσης ετησίως, όπως ισχύει και στην κύρια ασφάλιση. Το ύψος των εισφορών που επιλέγεται καθορίζει το τελικό ποσό της σύνταξης που θα προκύψει.

Η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ ξεκινά την πρώτη ημέρα του μήνα της αίτησης, π.χ. εάν η αίτηση υποβληθεί στις 26.09, η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης είναι 01.09. Εφεξής, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναρτάται διακριτό ειδοποιητήριο ΤΕΚΑ και η εξόφληση των εισφορών θα πραγματοποιείται με τη χρήση διακριτού κωδικού πληρωμής (RF TEKA).

Επισημαίνεται ότι διακοπή της κύριας ασφάλισης συνεπάγεται αυτομάτως και διακοπή της επικουρικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ. Εφόσον οι ασφαλισμένοι προβούν σε επανεγγραφή στον e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για την υπαγωγή τους στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το site: https://teka.gov.gr/

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back