dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΕΕ Ηπείρου: Δώδεκα προτάσεις για την αιθαλoμίχλη στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου ΤΕΕ Ηπείρου: Δώδεκα προτάσεις για την αιθαλoμίχλη στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2024, 12:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα είναι η πόλη με το πιο σοβαρό πρόβλημα αιθαλομίχλης στη χώρα, με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM2,5 το χειμώνα.

Σε συνδυασμό με την ελλιπέστατη νομοθεσία για την πρόληψη, την αποζημίωση, αλλά και την καλπάζουσα ακρίβεια στα καύσιμα, το πρόβλημα γίνεται μόνιμο και επιβαρυντικό.

Το ΤΕΕ Ηπείρου παρεμβαίνει στο θέμα, με προτάσεις που καταθέτει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος (και επισυνάπτει προς Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου), σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι, ειδικά στα Γιάννενα, σημαντική παράμετρος που διαμορφώνει το πρόβλημα είναι «η τοπογραφική διαμόρφωση του λεκανοπεδίου και η ύπαρξη της λίμνης πλησίον του αστικού ιστού που δημιουργεί επιβαρυντικό μικροκλίμα (ομίχλη, υψηλά ποσοστά υγρασίας)».

Επίσης, σημειώνει τις μεγάλες περιόδους ανομβρίας (η βροχή εξαλείφει περιοδικά το πρόβλημα της αιθαλομίχλης), αλλά και την οικονομική κρίση και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

Το ΤΕΕ σημειώνει ακόμα ότι «τα οποία μέτρα δεν έχουν αποδώσει, καθώς αφενός δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εποπτεία της εφαρμογής τους και αφετέρου δεν έχει γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ζημία που προκαλεί η αιθάλη στην ανθρώπινη υγεία. Έτσι κάθε χρόνο η κατάσταση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων είναι όλο και χειρότερη».


Οι τρόποι που προτείνει, πέραν των ήδη προβλεπόμενων, για τον περιορισμό του φαινομένου, είναι οι εξής:



  • Διεύρυνση του υπό σχεδίαση δικτύου φυσικού αερίου. Όπου υπάρχει δυνατότητα, αντικατάσταση με λέβητες αερίου, (υγραερίου) με παράλληλη πίεση, από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς φορείς(Περιφέρεια, Δήμοι, ΤΕΕ), προς το ΥΠΕΝ και προς την ΔΕΠΑ για κατασκευή επιτέλους του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη. Το δίκτυο θα πρέπει να γίνει, θα χρειαστεί επίσης και για την περίπτωση όπου θα χρησιμοποιηθεί υδρογόνο αντί για Φυσικό αέριο.
  • Παροχή άτοκου δανείου και παροχή εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα με ταυτόχρονη επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, για την εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες.
  • Διεύρυνση του προγράμματος «εξοικονομώ» με μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης και μεγαλύτερο ποσό επιδότησης σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας οι οποίες έχουν ευμενέστερες συνθήκες τους χειμερινούς μήνες του χρόνου.
  • Φορολογικά κίνητρα για επενδυτές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του λεκανοπεδίου, για εφαρμογή δράσεων μείωσης του ενεργειακού τους αποτυπώματος.
  • Πολλές παλιές πολυκατοικίες δεν λειτουργούν τους απαρχαιωμένους λέβητες κυρίως λόγω αυξημένης κατανάλωσης και κόστους λόγω υπερδιαστασιολόγησης. Για παράδειγμα ένας λέβητας που έχει τοποθετηθεί σε μια πολυκατοικία 250-300.000 θερμίδων, μόνο μετά από αντικατάσταση των μονών τζαμιών, όπου οι περισσότεροι έχουν υλοποιήσει, η πραγματική απαίτηση για λέβητα μπορεί πλέον να μην ξεπερνά τις 150.000 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ο λέβητας έχει πολύ αυξημένη κατανάλωση κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος της λειτουργίας του για τους ενοίκους της πολυκατοικίας.
  •  Επίσης σε πολλές πολυκατοικίες όπου υπάρχουν στο Ισόγειο καταστήματα τα οποία σχεδόν όλα έχουν αποστασιοποιηθεί από την κύρια θέρμανση, όπως και πολλά διαμερίσματα πλέον, απαιτείται και εκεί νέα διαστασιολόγηση των λεβήτων.
  •  Πρόταση για αντικατάσταση των παραπάνω υπερδιαστασιολογημένων λεβήτων, με νέας τεχνολογίας λέβητες, «Blue Flame” που «καίνε» τα καυσαέρια τους, και έχουν 30-40% απόδοση από τους συμβατικούς (πόσο μάλλον από τους παλιούς, χωρίς μόνωση κλπ).
  • Πρόγραμμα ειδικό για την περιοχή, με μεγάλη επιδότηση λόγω κόστους, για τοποθέτηση αντλιών θερμότητας στα διαμερίσματα (είτε αύξηση του ποσού εντός του εξοικονομώ που αφορά λέβητες αερίου (επίτοιχους) και αντλίες θερμότητας).
  • Έκπτωση ρεύματος για την εφαρμογή της Απόφασης Αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ. 238 ΦΕΚ 3/1/2014 τεύχος Β που παραθέτω: «Ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» Σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης –και συγκεκριμένα έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και άλλων παρεμφερή, τότε ισχύει: Για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είναι ίση με το 30% του εκάστοτε οικιακού τιμολογίου του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προτάσεις για δημιουργία και άλλων ενεργειακών κοινοτήτων στην περιοχή μας οι οποίες θα έχουν και στόχευση πέραν της μείωσης του κόστους για τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και διευκόλυνση με ειδικά τιμολόγια για τη χρήση ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά της πόλης μας.
  • Εφαρμογή τηλεθέρμανσης με επιδοτήσεις μέσα από το πρόγραμμα Smart Cities, στο οποίο συμμετέχει και η πόλη μας, με παραγωγή ζεστού νερού με υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας χρησιμοποιώντας είτε το νερό της λίμνης, είτε υπόγεια νερά, είτε τα νερά που αποστραγγίζουν στην λίμνη ή στη λαγκάτσα, μετά από βροχές με παράλληλο καθαρισμό τους. Ο καθαρισμός θα γίνεται στα φίλτρα πριν τους εναλλάκτες, και έτσι θα καθαρίζει το νερό που εισέρχεται στην λίμνη ή παράλληλα και το νερό της λίμνης. Ένα τέτοιο έργο, μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένες βεβαρημένες περιοχές και να διεκδικηθούν χρήματα από την DG Energy της ΕΕ καθώς η Ευρώπη χρηματοδοτεί τέτοιου είδους έργα ‘’καθαρής’’ ενέργειας αρκεί να είναι υπό την μορφή PPP(ΣΔΙΤ).
  • Εφαρμογή του Προγράμματος ΣΒΑΚ του Δήμου Ιωαννιτών με άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται και έχουν ήδη εκπονηθεί όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου και τη λειτουργία Ηλεκτρικών ευέλικτων Μέσων Μαζικής μεταφοράς (Mini Bus) για τη μείωση των ρύπων που προκαλούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

ΣΧΟΛΙΑ
Κώστας
Ειδικότερα για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης,ας ενδιαφέρουν μόνο συγκεκριμένοι ρύποι. Έτσι, η χρήση ποδηλάτου αντί ενός (καινούριας τεχνολογίας) μοτοποδηλάτου, δεν θα βοηθούσε και πολύ (ως προς την αιθαλομίχλη). Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε όσες λύσεις μειώνουν τη χρήση τζακιών και πολύ παλιών οχημάτων. Η προτελευταία από τις λύσεις που παρουσιάζονται (αυτή με την τηλεθέρμανση) ομολογώ ότι με εντυπωσίασε. Όμως φοβάμαι ότι κανένας από τους φορείς που μπορούν να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα δείξουν την απαραίτητη βούληση....
Κώστας
Διόρθωση: " ... μας ενδιαφέρουν..."
Τζαναρντι
Αυτό που αναφέρει ως "διαστασιολόγηση των λεβήτων" ομολογώ ότι δεν το κατανοώ πλήρως. Μάλλον μιλάνε για νέους λέβητες, προσαρμοσμενους στις σημερινές ανάγκες μια πολυκατοικίας. Πράγματι, ένα πρόγραμμα επιδότησης πάνω σε αυτό τον τομέα θα ήταν ωφέλιμο. Αντικατάσταση με σύγχρονους, πιο αποδοτικούς και λιγότερο ρυπογόνους λέβητες. Εκει πρέπει να δωθουν χρήματα, και όχι δώρα προς τις εταιρίες ρεύματος... (βλ. Επιδότηση για αντλίες θερμότητας και μετά πανάκριβο ηλ. ρεύμα )
Trap
Η "λύση" που θα δοθεί αργά γρήγορα θα είναι θα είναι του τύπου της τελευταίας στιγμής, με δρακόντειες απαγορεύσεις σε οτιδήποτε δεν είναι "πράσινο" και θα είναι της λογικής: «Δεν έχεις χρήματα για αλλαγή λέβητα και καυσίμου; Ψόφα από το κρύο». Όποτε ως προς την γκρίνια για την αιθαλομίχλη ας ήμαστε λίγο εγκρατείς. (2 μήνες διαρκεί πάνω κάτω, αναλόγως την χρονιά και τον καιρό) γιατί υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που κάνουν κρα να βάλουν απαγορεύσεις και θα μείνει πολύς κόσμος χωρίς θέρμανση είτε "πράσινης" είτε συμβατικής. Κάτι που δεν βλέπω να αναφέρεται πουθενά είναι, το γεγονός οτι όλη η φύση της Ηπείρου παραδίδετε στα συμφέροντα της "πράσινης ανάπτυξης". Δεν θα μείνει ούτε μια πλαγιά, ούτε ενα βουνό χωρίς ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ. Θα μπορούσαν λοιπόν εφόσον καταστρέφουν όλες τις περιοχές νατουρα και τη φύση, να μας δώσουν ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα όλο το χρόνο για οποιαδήποτε χρήση, ως αντάλλαγμα που δεν αρκεί φυσικά αναλογικά της ζημιάς που κάνουν στον τόπο μας, αλλά θα ήταν έστω μια αρχή. Εδώ να σας δω... Και μόνο που μίλησαν για υδρογόνο, οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Σε πιθανή διαρροή και έκρηξη, ο κρατήρας που θα ανοίξει θα είναι σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου. Τα Τέμπη και το Μάτι θα είναι πταίσματα μπροστά στην καταστροφή και την πολύ πιθανή απώλεια ζωής που μπορεί να γίνει. Να σοβαρευτούν εκεί στο ΤΕΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3