ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

To «ταξίδι» μιας ιδιαίτερης ταινίας

Εικόνα του άρθρου To «ταξίδι» μιας ιδιαίτερης ταινίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2017, 01:07
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Το ήλεκτρον της νιότης»: Ένα ταινιάκι μόλις 7 λεπτών που σε ταξιδεύει σε δύο κόσμους –των παιδιών και των μεγάλων. Σε δύο κόσμους που μοιάζουν τόσο μακρινοί και τόσο διαφορετικοί. Ένα ταινιάκι που με τον δικό του ξεχωριστό λυρικό τρόπο έρχεται να συμφιλιώσει τους δύο κόσμους –μια συμφιλίωση που οφείλεται.. σε ένα πείραμα φυσικής (άλλα spoilers δεν υπάρχουν). 

«Η παιδική ηλικία μπορεί να είναι σε άλλη χώρα, όμως όλοι μας μπορούμε να την επισκεπτόμαστε κατά βούληση» έλεγε η μυθιστοριογράφος Νίνα Μπόντεν. Και αυτή ακριβώς η φράση της Μπόντεν αποτελεί τη «σπονδυλική στήλη» αυτής της μικρής ταινίας, η οποία δεν έχει την υπογραφή κάποιου γνωστού σκηνοθέτη ή κάποιας κινηματογραφικής εταιρίας, αλλά του 1ου δημοτικού σχολείου Κατσικά. 

Η υπογραφή ενός δημοτικού σχολείου κάνει αυτή τη μικρού μήκους ταινία ακόμα πιο σημαντική. Δημιούργημα των μαθητών, των δασκάλων, των γονιών, της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τον καθένα από αυτούς να βάζει το λιθαράκι του.

Το 1ο δημοτικό σχολείο, με διευθυντή τον Αναστάσιο Κοσίνα,  έχει πια μια παράδοση στη δημιουργία μικρού μήκους ταινιών και στην υιοθέτηση της κινηματογραφικής παιδείας στο σχολείο.  Ξεκίνησε με τα «Πορτραίτα», συνέχισε με δύο animation ταινίες, «Το άρωμα των λουλουδιών» και την «Κραυγή» και φέτος με «Το ήλεκτρον της νιότης». Σε τέτοιου είδους προσπάθειες, που ξεφεύγουν από τη «στεγνή» εκπαίδευση, χρειάζονται πάντα οι άνθρωποι που θα βάλουν τον σπόρο.

«Θέλουμε αυτή η διαδικασία να αποτελεί έναν δίαυλο χαρούμενης γνώσης. Δεν χρειάζεται να γίνονται όλα από το βιβλίο. Δεν μπορούμε να είμαστε μονοδιάστατοι» μας λέει ο δάσκαλος της στ’ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Κατσικά Άγγελος Κοσμάς, η «ψυχή» του όλου εγχειρήματος. 

Και ο κινηματογράφος αποτελεί ένα από τα μέσα για ένα διαφορετικό παιδαγωγικό «ταξίδι», που μπορεί να προσφέρει στους μαθητές απεριόριστες δυνατότητες κοινωνικής μάθησης και αισθητικής καλλιέργειας σε μια εποχή που οι κώδικες επικοινωνίας είναι πάρα πολλοί και το θέαμα… μπερδεύει.

Αν και σε διεθνές επίπεδο, η κινηματογραφική παιδεία έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση, στην Ελλάδα περιορίζεται σε μερικά μόνο σχολεία. Κι αυτό πάλι χάρη στη διάθεση κάποιων δασκάλων που «επενδύουν» και που καταφέρνουν να φτιάξουν μια κινηματογραφική ομάδα.

Ο κινηματογραφικός όμιλος του 1ου δημοτικού σχολείου Κατσικά έχει δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες παιδιά να συμμετέχουν σε κάτι δημιουργικό και... μαγικό και το κυριότερο, όπως μας λέει ο κ. Κοσμάς, να αναπτύξουν την ομαδικότητα.

«Ήμασταν πάντα οι δάσκαλοι της μίας αλήθειας. Μια λέξη λάθος και αμέσως την κοκκινίζουμε. Τα παιδιά έχουν χάσει το ιερό δικαίωμα στο λάθος. Το πλαίσιο της δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας σε αφήνει να κάνεις λάθη και να τα διορθώνεις. Το λάθος δεν έχει πια σημασία. Ένα παιδί πεισμώνει και γίνεται καλύτερο. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να βρουν πρακτικές λύσεις για προβλήματα που υπάρχουν σε ένα γύρισμα» τονίζει ο κ. Κοσμάς στον «Τύπο Ιωαννίνων».  Κι όλα αυτά, όλοι μαζί, σαν ομάδα.


Στην ομάδα αυτή για τη δημιουργία της ταινίας «Το ήλεκτρον της νιότης» συμμετέχουν και άλλοι δάσκαλοι του σχολείου,  ο Χρήστος Παππάς και η Εύα Λιόλιου, αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες –ο κινηματογραφιστής Δημήτρης Βαφιάς, ο βιντεογράφος Άκης Φωτίου, ο ηθοποιός Παναγιώτης Νάκος και ο Σωτήρης Δεσπότης, που έκανε τη μουσική σύνθεση της ταινίας. Το σενάριο έχει γράψει ο Άγγελος Κοσμάς.

Το κινηματογραφικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά ερασιτεχνικό είναι. «Θέλαμε να είναι κάτι ωραίο» μας λέει ο κ. Κοσμάς. Και το «ταξίδι» συνεχίζεται με την ταινία να προβάλλεται σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Γαλλία.

Εσείς μπορείτε να τη δείτε εδώ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back