Τα δάση εξαφανίζονται με εξαιρετικό και επίμονο ρυθμό. Το 2021, ο κόσμος έχασε 3,75 εκατομμύρια εκτάρια τροπικών πρωτογενών τροπικών δασών -περιοχές κρίσιμης σημασίας για την αποθήκευση άνθρακα και τη βιοποικιλότητα- που ισοδυναμούν με ρυθμό 10 γηπέδων ποδοσφαίρου το λεπτό.
Οι τροπικές περιοχές έχασαν 4,1 εκατ. εκτάρια παρθένου δάσους το 2022, μια αύξηση περίπου 10% από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι ο άνθρωπος καταστρέφει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τον μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης και την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Η αλλαγή της χρήσης γης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά την καύση ορυκτών καυσίμων και αποτελεί σημαντικό παράγοντα απώλειας της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο περιορισμός της παγκόσμιας θέρμανσης στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς να σταματήσει η καταστροφή των τροπικών δασών.
Στην Cop26 το 2021, περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, υπέγραψαν τη δέσμευση να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030, καλύπτοντας περισσότερο από το 90% των δασών του πλανήτη. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι ηγέτες απέτυχαν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους.
Τα στοιχεία του 2022 καλύπτουν το τελευταίο έτος της προεδρίας του Ζαΐρ Μπολσονάρου στη Βραζιλία, κατά τη διάρκεια του οποίου αποψιλώθηκαν τεράστιες εκτάσεις του Αμαζονίου. Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο διάδοχός του, έχει υποσχεθεί να τερματίσει την αποψίλωση των δασών και διοργανώνει μια παναμαζονική σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος, όπου θα συζητηθεί το θέμα.