Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τέλη και τα κόστη μιας πανδημίας

Εικόνα του άρθρου Τα τέλη και τα κόστη μιας πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2022, 19:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τα παράξενα αυτής της υπερδιετούς υγειονομικής, αλλά και κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τελικά, περιπέτειας, είναι ότι η πανδημία υποχωρεί, είμαστε πιο άνετοι-ες και θεωρούμε εαυτούς-ες ασφαλείς, ενώ οι αριθμοί, οι «σκληροί» και… «μαλακοί» δείκτες είναι σε επίπεδα που πριν από ένα ή δύο χρόνια, τα υποπολλαπλάσιά τους μας προκαλούσαν τρόμο.

Ισχύει όμως όντως ότι η πανδημία υποχωρεί. Δεν αποχωρεί, αλλά υποχωρεί. Οι διαφορές που έφεραν οι μεταλλάξεις του ιού, η επίδραση του εμβολιασμού που έφτασε τελικά στο 70% -αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά τον αρχικό υπολογισμό- αλλά και η (φυσιολογική) αδυναμία ενός πληθυσμού να συνεχίσει να ζει υπό αυστηρούς περιορισμούς καθώς και η πολιτική σκοπιμότητα, έβαλαν μια «άνω τελεία» στην υπόθεση «covid στην Ελλάδα».

Κακά τα ψέματα, πλέον συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει ιός…

Δυστυχώς, από αυτή την υπόθεση η Ελλάδα βγαίνει με σχεδόν 30.000 ανθρώπους λιγότερους. Ένα πιο δραστικό, στελεχωμένο και σύγχρονο σύστημα υγείας θα είχε σώσει ενδεχομένως κάποιους ή αρκετούς από αυτούς-ες. Λιγότερες θεωρίες συνωμοσίας και πιο σοβαρή κυβερνητική αντιμετώπιση, επίσης. Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό, τη στιγμή που η κυβέρνηση κηρύσσει για πολλοστή φορά το τέλος της πανδημίας, μήπως και διασωθεί η ελληνική οικονομία από τον τουρισμό, ο αρμόδιος φορέας, ο ΕΟΔΥ, να λέει ότι τα θύματα μπορεί να ήταν από covid, μπορεί και να μην ήταν.

Δεν είναι λογικό ο φορέας που έχει επιφορτιστεί με την καταγραφή της πανδημίας και το συντονισμό της δράσης να ομολογεί ότι «δεν είναι σίγουρος».

Ο ΕΟΔΥ είναι μια από τις πιο αποτυχημένες ιστορίες covid στην Ελλάδα, στο κομμάτι της αποτύπωσης και καταγραφής, αλλά και δημόσιας πρόσβασης στα δεδομένα. Τροφοδότησε την επικαιρότητα με κατά καιρούς ανακολουθίες, οι οποίες μπορεί και να δημιουργήθηκαν υπό το βάρος μιας έκτακτης και πρωτόγνωρης ανάγκης που ο οργανισμός δεν μπορούσε να υπηρετήσει άμεσα, μπορεί όμως και να εντάθηκαν από το γεγονός ότι ο οργανισμός «έχανε τη μπάλα» πολύ συχνά.

Δεν ήταν ο μόνος. Η κυβέρνηση ουκ ολίγες φορές εξέθρεψε τα σενάρια και με εύκολες δηλώσεις δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα ήθελε να λύσει. Δεν στήριξε ποτέ πραγματικά και στο ύψος των αναγκών το ΕΣΥ και σήμερα, ουσιαστικά προαναγγέλλει την ακόμα μεγαλύτερη «μείωσή» του. Αναγόρευσε το εμβόλιο σε ίαση, τροφοδοτώντας τη συνωμοσιολογία και τις αντιεπιστημονικές, επικίνδυνες ανοησίες για μια εκ των ων ουκ άνευ, αναγκαία υγειονομική πράξη. Σήμερα, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται μισοί και μισοί σχεδόν, εμβολιασμένοι-ες και μη, υπό διαφορετικές υγειονομικές συνθήκες με διαφορετικές μεταλλάξεις κ.λπ… 

Από σήμερα λοιπόν, για όλους τους παραπάνω λόγους (συν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα και καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στις 3 το μεσημέρι, από το να περιμένει την ανακοίνωση), ο Τύπος Ιωαννίνων δεν θα μεταφέρει κάθε μέρα την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

Δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της πιο αναγνωσμένης, αθροιστικά, είδησης στα ελληνικά ΜΜΕ, ειδικά τα ηλεκτρονικά και 18 μήνες από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το «πράσινο πινακάκι» στο site (ιδέα ενός αναγνώστη μας, παρεμπιπτόντως), θα προχωρήσουμε, όπως θα προχωρήσει και ο ιός. 

Θα υπάρχει μια εβδομαδιαία επισκόπηση της εβδομάδας, με βάση τα κρούσματα και τα υγειονομικά δεδομένα (φορτίο στα λύματα, θετικότητα ελέγχων κ.λπ.) κάθε σαββατοκύριακο.

Και ελπίζουμε να μην επανέλθει ποτέ η ανάγκη για την καθημερινή αναφορά…

Για την ιστορία, σήμερα 15/5/22, καταγράφηκαν 3.269 κρούσματα, εκ των οποίων τα 37 στα Γιάννενα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back