Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα ορμητικά ποτάμια του Άρη

Εικόνα του άρθρου Τα ορμητικά ποτάμια του Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2023, 13:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέες εικόνες που ελήφθησαν από το ρόβερ Perseverance της NASA μπορεί να δείχνουν σημάδια ενός ποταμού στον Άρη, ο οποίος ήταν κάποτε ορμητικός και είχε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι επιστήμονες έχουν δει ποτέ στο παρελθόν. Το ποτάμι ήταν μέρος ενός δικτύου υδάτινων δρόμων που κατέληγαν στον κρατήρα Jezero, την περιοχή που εξερευνά το ρόβερ από την προσεδάφιση του πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Η κατανόηση αυτών των υδάτινων περιβαλλόντων θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες στις προσπάθειές τους να αναζητήσουν σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής που μπορεί να έχουν διατηρηθεί στα πετρώματα του Άρη.


Σύμφωνα με τη NASA, το Perseverance εξερευνά την κορυφή ενός σωρού ιζηματογενών πετρωμάτων σε σχήμα βεντάλιας που έχει ύψος 250 μέτρα και διαθέτει καμπυλωτά στρώματα που υποδηλώνουν ροή νερού. Ένα ερώτημα που θέλουν να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι αν αυτό το νερό έρεε σε σχετικά ρηχά ρυάκια -πιο κοντά σε αυτό που το ρόβερ Curiosity της NASA έχει βρει ενδείξεις στον κρατήρα Gale- ή σε ένα πιο ισχυρό ποτάμιο σύστημα.

Συνδεδεμένες από εκατοντάδες εικόνες που κατέγραψε το όργανο Mastcam-Z του Perseverance, υποδηλώνουν το τελευταίο, αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία: χονδροειδείς κόκκους ιζημάτων και βότσαλα.

Πριν από χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σειρά από καμπυλόγραμμες ζώνες στρωματοποιημένων πετρωμάτων μέσα στον κρατήρα Jezero, τις οποίες ονόμασαν «καμπυλόγραμμη μονάδα».


Μια θέση μέσα στην καμπυλόγραμμη μονάδα, με το παρατσούκλι «Skrinkle Haven», αποτυπώνεται σε ένα από τα νέα ψηφιδωτά της Mastcam-Z. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι τα καμπυλωτά στρώματα εδώ σχηματίστηκαν από ισχυρά ρεύματα νερού, αλλά οι λεπτομερείς λήψεις της Mastcam-Z τους προβληματίζει για το είδος τους: ένα ποτάμι όπως ο Μισισιπή, που ελίσσεται φιδωτά στο τοπίο, ή ένα ποτάμι όπως ο Πλατ της Νεμπράσκα, που σχηματίζει μικρές νησίδες ιζημάτων που ονομάζονται αμμοθίνες.

Ένα δεύτερο ψηφιδωτό που κατέγραψε το Perseverance δείχνει μια ξεχωριστή τοποθεσία που αποτελεί μέρος της καμπυλόγραμμης μονάδας και απέχει περίπου 450 μέτρα από το Skrinkle Haven. Το «Pinestand» είναι ένας απομονωμένος λόφος που φέρει ιζηματογενή στρώματα τα οποία καμπυλώνουν προς τον ουρανό, ορισμένα με ύψος 20 μέτρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ψηλά στρώματα μπορεί επίσης να έχουν σχηματιστεί από έναν μεγάλο ποταμό, αν και διερευνούν και άλλες εξηγήσεις.

Με πληροφορίες από NASA. Φωτογραφία: NASA

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back