Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μυστικά του σκότους

Εικόνα του άρθρου Τα μυστικά του σκότους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2023, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 29 χρόνια κυκλοφόρησε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ακραίας μουσικής: το De Mysteriis Dom Sathanas, των Νορβηγών Mayhem.

Στις 24 Μαΐου του 1994 και αρκετό καιρό μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση του άλμπουμ, το De Mysteriis… βγήκε στην κυκλοφορία αργοπορημένα, καθώς ενδιάμεσα στη μπάντα συνέβησαν μια αυτοκτονία και ένας φόνος.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο δίσκος δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «εύκολος». Το πρωτόλειο black metal του πατούσε στην εγνωσμένη συνταγή πχ των Venom, αλλά οι Venom ήταν κάτι άλλο. Η μπάντα ήταν ένα μάτσο περίεργοι, εκ των οποίων ένας σήμερα είναι καταδικασμένος δολοφόνος, σφόδρα ακροδεξιός, ενώ και οι υπόλοιποι είναι σαφώς συζητήσιμοι για το τι λέγανε και τι έκαναν.

Ο δίσκος όμως ήταν μια κανονική μουσική αποκάλυψη. Ο τότε αρχηγός της μπάντας Έιστεϊαν Άρσετ ή αλλιώς Euronymous, μετά την αυτοκτονία του Περ Ίνγκβε Όλιν ή Dead, «στρατολόγησε» τον μελλοντικό του δολοφόνο, Λούις Κασέτ ή αλλιώς Count Grishnackh. Μαζί με τους Γιαν Άξελ Μπλόμπεργκ (Hellhammer) και τον Ούγγρο Αττίλα Τσίχαρ (αυτός ως έχει…) γράψανε στα αυλάκια του βινυλίου ένα τρομακτικό σάουντρακ ενός αποχρωματισμένου και σκοτεινά υγρού κόσμου.

Το De Mysteriis… χάρη κυρίως στα ριφ του Euronymous και τα οπερετικά φωνητικά του Τσίχαρ, δημιουργούσαν μια αδιαπέραστη ατμόσφαιρα. Το πρωτόγονο thrash μαζί με μια ιδιαίτερη επιθετική πάνκικη δόση , όλα αυτά ντυμένα στα μαύρα, έδωσαν το υλικό για να σταθούν πολλές extreme μπάντες στη συνέχεια, άλλες εξαιρετικές, άλλες καλές, άλλες απλά μέτριες ή άθλιες.

Το De Mysteriis… είναι κάτι σαν το White Album του ακραίου ήχου. Σήμερα η μπάντα είναι κατά τα 2/4 η τότε σύνθεσή της, πολύ διαφορετική αλλά και πολύ τρομακτική, συνάμα.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back