Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα εμβόλια και η απάντηση του Ινστιτούτου Παστέρ

Εικόνα του άρθρου Τα εμβόλια και η απάντηση του Ινστιτούτου Παστέρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2016, 22:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ινστιτούτο Παστέρ, πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης (και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), έρχεται να διαψεύσει δημοσίευμα των «Νέων» και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου για ληγμένα εμβόλια κατά της φυματίωσης, κόστους μισού εκατομμυρίου ευρώ, που «σαπίζουν» στους διαδρόμους του ινστιτούτου.

Ο κ. Τσίκαρης, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σκανδάλου» και καλεί τον δημοσιογράφο να «ζητήσει συγνώμη για τη δυσφήμιση που επέφερε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ».

Καταρχήν, ξεκαθαρίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει έλλειψη του εμβολίου BCG κατά της φυματίωσης: «Χώρες όπως η Αγγλία αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα καθώς η παραγωγός εταιρεία που προμηθεύει το σύνολο της Ευρώπης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ανάγκες. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ακολουθώντας μια συνετή πολιτική και πρακτική, κατάφερε να μην υπάρχει μέχρι σήμερα έλλειψη του εμβολίου στη χώρα».

Επί του δημοσιεύματος των «Νέων» το οποίο αναφέρει ότι η προμήθεια των εμβολίων έγινε χωρίς διαγωνισμό, ο κ. Τσίκαρης επικαλείται τον διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια των εμβολίων BCG τον Ιούνιο του 2014 (ΑΔΑ: ΒΙΗΝ46ΨΧ6Τ-5ΚΩ). Η σύμβαση η οποία υπογράφηκε τότε, βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Στο πλαίσιο της σύμβασης, ανά διαστήματα εκδίδονται διατακτικές και το Παστέρ προμηθεύεται τις αντίστοιχες ποσότητες.Στοπλαίσιο αυτήςτης συμφωνίας έγινετον Απρίλιο και ηπρομήθεια των 4000 φιαλιδίων, των 10 δόσεων το καθένα, του εμβολίου. Το κόστος τους ανήλθε στα 37.000 ευρώ περίπου και όχι στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το Παστέρ σημειώνει επίσης ότι είναι αλήθεια πως η ημερομηνία λήξεως των εμβολίων ήταν 31/5/2016. «Αυτό που δεν γνωρίζει ο κ. Παπαχρήστος, και όφειλε να διασταυρώσει, είναι ότι τα εμβόλια αυτά ήταν τα μόνα διαθέσιμα πανευρωπαϊκά. Όφειλε να διασταυρώσει ότι η συμφωνία της προμήθειάς τους έγινε με τον όρο ότι όσα δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι τη λήξη τους, η εταιρεία αναλάμβανε την υποχρέωση να τα παραλάβει και να τα αντικαταστήσει με νέα παρτίδα μεγαλύτερης διάρκειας» τονίζει στην απάντησή του. Υπογραμμίζει επίσης ότι ήδη τα εμβόλια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, έχουν παραληφθεί από την εταιρεία και έχει εκδοθεί σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο. 

Εν κατακλείδι, ο κ. Τσίκαρης επισημαίνει ότι το Ινστιτούτο Παστέρ κατάφερε να καλύψει τη χώρα με εμβόλια μέχρι τέλους Μαΐου. Ταυτόχρονα, δεδομένης και της έλλειψης εμβολίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διατηρεί τη σειρά προτεραιότητας για την επόμενη προμήθεια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back