Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 3-09-2019, 11:41
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επέκταση ή μη του ρόλου της CIA στο Αφγανιστάν, μετά την δρομολογούμενη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην χώρα, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».

Η πρόταση αυτή έχει γίνει από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ενώ τόσο αξιωματούχοι της CIA, όσο και στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν τον ευαίσθητο χαρακτήρα του ρόλου της CIA στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ έχει εκφράσει ανησυχίες για το σχέδιο του Λευκού Οίκου μαζί με άλλους αξιωματούχους, υποστηρίζοντας ότι η αναφερόμενη υπηρεσία έχει ουσιαστική εξάρτηση από την αμερικανική στρατιωτική μηχανή για την διεξαγωγή βομβαρδισμών και παρακολουθήσεων, την ιατρική υποστήριξη, αλλά και τους τεχνικούς εκρηκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που παραθέτει συνεντεύξεις με πρώην κι εν ενεργεία αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο.

Οι υποστηρικτές της πρότασης (για την ενίσχυση του ρόλου της CIA) πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την βασική ανησυχία ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, δεν θα αποτρέψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις για να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν -για μία ακόμη φορά- ως πεδίο υλοποίησης τρομοκρατικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ αρνητική ήταν και η CIA σε αίτημα σχολιασμού του CNN.

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές και οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να έχουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο επίτευξης μιας πιθανής συμφωνίας ειρήνευσης για το Αφγανιστάν, με την πλευρά των ΗΠΑ να διατηρεί επιφυλάξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και στις προσπάθειες για την εδραίωση συνθηκών σταθερότητας στην χώρα.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά αμάχων Αφγανών, αλλά και Αμερικανών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν με τις απώλειες για τις ΗΠΑ να συνεχίζονται ενώ η πιο πρόσφατη καταγράφηκε την Παρασκευή.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο CNN ότι η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πρέπει να στηριχτεί σε «τυφλή εμπιστοσύνη» των ΗΠΑ απέναντι στους Ταλιμπάν, αλλά σε υποχρεώσεις που θα αναλάβουν, αλλά και στην εκπλήρωσή τους.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ προωθεί προεκλογικά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, έχοντας ουσιαστική πρόθεση αποχώρησης 5.000 στρατιωτών, ώστε να παραμείνουν 8.600 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα λάβει αποφάσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις, αναφορικά με την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.

Την περίοδο αυτή, παραμένουν σε καθεστώς επιχειρησιακής ανάπτυξης 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, οι οποίοι μαζί με νατοϊκές δυνάμεις βοηθούν στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν για την διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει μία ουσιαστική μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην χώρα, μετά την παρατεταμένη περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων, που μετρούν σχεδόν 18 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα