Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα απορρίμματα φέρνουν μόνο ένταση

Εικόνα του άρθρου Τα απορρίμματα φέρνουν μόνο ένταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2022, 12:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εδώ και δύο χρόνια, είναι το κυρίαρχο στην Ήπειρο. Οι διαστάσεις που έχει πάρει σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και δικαστικό επίπεδο, έχουν περιπλέξει την κατάσταση, με τους πολίτες να μην έχουν πάρει σαφείς απαντήσεις.

Η πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την αντιδικία μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρίας που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης «Αειφορική Ηπείρου», άνοιξε διάπλατα την πόρτα των έντονων προβληματισμών για το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που επιλέχθηκε πριν από λίγα χρόνια.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε και την αφορμή να ξεσπάσει χτες ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Γιωτίτσας ρώτησε τη δημοτική αρχή αν ανησυχεί για τις εξελίξεις λόγω της δικαστικής απόφασης όπως και για την καταγγελία της εταιρίας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν αποδίδει τους τελευταίους μήνες τα ποσά που πληρώνουν οι Δήμοι.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ απάντησε μιλώντας για πολλοστή φορά για «θέατρο του παραλόγου». Ένας χαρακτηρισμός που ακόμα και αληθής να είναι, δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να λυθεί, ανεξαρτήτως ποιος υπέγραψε τη σύμβαση σύμπραξης και ποιος όχι.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για όσα συμβαίνουν. Τα έγγραφα που έρχονται και φεύγουν δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων. Προσωπικά δεν είχα καμία ανάμειξη με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν. Αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα είναι θέατρο του παραλόγου» τόνισε αρχικά. Και ως συνήθως στο στόχαστρό του έβαλε και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου. «Και μεγαλύτερο θέατρο είναι τα έγγραφα μεταξύ Δήμων και ΑΣΔΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών παρακολουθεί, δεν πυροδοτεί και προσπαθεί να βρει λύσεις. Να μην οξύνει άλλο την κατάσταση όταν κάποιοι που έχουν αναμειχθεί σε όλη αυτή την κατάσταση σιωπούν» κατέληξε ο δήμαρχος.

Και το κλίμα απλώς οξύνθηκε. Η αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» και αντιπρόεδρο του ΦοΔΣΑ Θωμά Μπέγκα που κατηγόρησε τον δήμαρχο για «λαϊκισμό». Ο κ. Μπέγκας ζήτησε για πολλοστή φορά να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα απορρίμματα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, δεν έλειψε ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, αφού χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «τοξική», υπεραμύνθηκε της επιλογής της ΣΔΙΤ (σ.σ. ήταν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης εκείνη την εποχή). «Τα ΣΔΙΤ και ειδικά το ΣΔΙΤ της Ηπείρου λειτουργεί κατά τον σχεδιασμό, όπως έπρεπε» ανέφερε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τελικά, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ αποδέχτηκε το αίτημα για μια συνολική συζήτηση επί της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ανέφερε δε ότι θα κληθούν σε αυτή τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, ο περιφερειάρχης Ηπείρου και άλλοι δήμαρχοι του νομού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back