ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ακίνητα αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο

Εικόνα του άρθρου Τα ακίνητα αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2021, 00:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το φθινόπωρο θα αρχίσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ακίνητου που θα διευκολύνει τη συλλογή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτου. 

Οι διατάξεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», το οποίο από σήμερα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια.


Τα βήματα

«Τα βήματα για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι πάρα πολλά. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει κατά μέσο όρο 4,7 βήματα για μια μεταβίβαση. Εδώ στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφει 11 βήματα. Απαιτούνται δε και πάνω από 17 πιστοποιητικά. Αυτά όταν το ακίνητο είναι τακτοποιημένο. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο ζητάει και λύση», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και εξήγησε πως θα λειτουργήσει ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου. 

«Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο και ο συμβολαιογράφος θα έχει μπροστά του ένα ψηφιακό σύστημα το οποίο θα αντλεί όλη την πληροφορία που χρειάζεται από τον κάθε φορέα, από το ΤΕΕ, από την ΑΔΑΕ, από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή οποιοδήποτε από αυτά τα πιστοποιητικά μπορεί να το πάρει ο συμβολαιογράφος σε ψηφιοποιημένη μορφή, θα το αντλεί αυτόματα από το σύστημα», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβριο, «και έτσι θα διευκολυνθεί η μεταβίβαση των ακινήτων στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back