ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα θυμάστε τα led;

Εικόνα του άρθρου Tα θυμάστε τα led;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2023, 19:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού (led) μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του ανάδοχου σχήματος TEΡΝΑ-Fotagonled, η υπόθεση βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.

Κι αυτό επειδή το ανάδοχο σχήμα έχει ετοιμάσει τη μελέτη εφαρμογής η οποία πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Ιωαννιτών.

Και εδώ ακριβώς φαίνεται ότι προκύπτει ένα ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η μελέτη εφαρμογής του φωτισμού (α’ φάση) πηγαίνει αύριο για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή. Τη μελέτη την καταθέτει μια επιτροπή του Δήμου, η επιτροπή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών άνω των 60.000 ευρώ. Πρόεδρός της είναι ένας υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών. Συνοδεία της μελέτης και η θετική εισήγηση του ανεξάρτητου ελεγκτή, ο οποίος προβλέπεται σε τέτοιου είδους συμβάσεις. Στον ανεξάρτητο ελεγκτή, τη μελέτη εφαρμογής προώθησε ο πρόεδρος της επιτροπής συμβάσεων παροχής υπηρεσιών άνω των 60.000 ευρώ, ο οποίος τώρα επικαλείται την αναρμοδιότητα της εν λόγω επιτροπής και εισάγει το θέμα της μελέτης εφαρμογής στην Οικονομική Επιτροπή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκτιμά ότι η Οικονομική Επιτροπή έρχεται «να επιτελέσει το ρόλο του ‘πλυντηρίου’ και να νομιμοποιήσει τη διαδικασία». Θέτει δε ζήτημα επειδή δεν έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή παρακολούθησης της συγκεκριμένης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (συγκεκριμένα πρόκειται για Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης). Αναρωτιέται επίσης πώς ο ανεξάρτητος ελεγκτής δεν έλεγξε από ποια επιτροπή προέρχεται ο φάκελος της μελέτης εφαρμογής.

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι όταν πρόκειται για τις business εκατομμυρίων στις πλάτες του λαού, το κράτος βρίσκει τρόπο να νομιμοποιήσει τα πάντα» τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με την υπόθεση αυτή έρχεται επί της ουσίας να τεθεί ένα βασικό ερώτημα: Υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου της σύμβασης των led στον Δήμο Ιωαννιτών; Το έχει φροντίσει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων;

Φυσικά, μεγάλη σημασία έχει τι θα κάνει η νέα δημοτική αρχή –αν δηλαδή θα προχωρήσει, για παράδειγμα, σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της προόδου του έργου. Τόσο η νέα δημοτική αρχή όσο και άλλες παρατάξεις είχαν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την επίμαχη σύμβαση ως μη επωφελή για τον Δήμο Ιωαννιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 18.997.000 ευρώ (με ΦΠΑ) –η ένωση εταιριών (ποσοστό συμμετοχής 50% για την καθεμία) είχε δώσει έκπτωση μόλις 1%. Με την υπογραφή της σύμβασης, δεσμεύονται τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ιωαννιτών για 12 χρόνια. Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 17.624 τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών Led.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back