Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τ. Καλογιάννη: «Ναι, είμαι τεχνοκράτισσα»

Εικόνα του άρθρου Τ. Καλογιάννη: «Ναι, είμαι τεχνοκράτισσα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2019, 00:40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

O «Τύπος Ιωαννίνων» θα παρουσιάσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μια σειρά από συνεντεύξεις των επικεφαλής παρατάξεων στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον Δήμο Ιωαννιτών. Η αρχή γίνεται με την Τατιάνα Καλογιάννη, την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» και υποψήφια δήμαρχο Ιωαννίνων, και παράλληλα απερχόμενη αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων, η οποία κατέρχεται για πρώτη φορά στον δημοτικό εκλογικό στίβο. Η συζήτηση μαζί της έγινε με αφορμή την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος της παράταξής της.


Έχουμε την αίσθηση ότι για να συνομιλήσουμε μαζί σας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά έννοιες όπως αιρεσιμότητα, επιλεξιμότητα, δείκτες ΕΚΤ/ΠΑΝ, όπως και κάθε αρκτικόλεξο που υπάρχει σε κάθε δημόσιο έγγραφο. Έχουμε απέναντί μας μια τεχνοκράτη ή μια πολιτικό; 

Καταρχάς, δεν είναι κακό να μαθαίνουμε νέα πράγματα και καινούριες έννοιες. Κατά δεύτερον, ναι, θεωρώ ότι είμαι τεχνοκράτισσα. Έχω όμως μια ιδιαίτερη φιλοσοφία. Κάθε πολιτικό θέμα, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο ή η εξοικονόμηση ενέργειας, ανάγεται τελικά σε μια χρηματοοικονομική ανάλυση. Έτσι λοιπόν, ο καθένας, από το δικό του μετερίζι της ιδεολογίας, παίρνει τις αποφάσεις του. Κάποιος που ανήκει στην κεντροδεξιά, όπως εγώ, θα προσπαθήσει να μοχλεύσει ιδιωτικά κεφάλαια για να γίνει ένα έργο πιο γρήγορα και πιο σωστά. Κάποιος που ανήκει στην κεντροαριστερά, θα επιζητήσει δημόσιο χρήμα για να γίνει ένα δημόσιο έργο.


 

Η θέση σας είναι ξεκάθαρη… 

Ναι. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων ανάγεται στη χρηματοοικονομική ανάλυση, γι’ αυτό και θεωρώ ότι οι τεχνοκράτες πρέπει να πάρουν τα ηνία.


Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»; 

Μια χρηματοοικονομική ανάλυση είναι το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας. Προηγούνται διαβουλεύσεις, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις. Ένα έργο από τη στιγμή που συλλαμβάνεται ως ιδέα μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει να υλοποιείται, περνάει από πολλές φάσεις. Γι’ αυτό και συχνά λέω ότι τα έργα δεν είναι εύκολα. Πρέπει να δώσεις την ψυχή του. Σε όλες τις φάσεις, ο πολίτης ή ο φορέας είναι παρών. Δεν είναι στο περιθώριο, είναι εκεί. Το ζητούμενο είναι όντως να βρίσκεται εκεί κι όχι να έρχεται εκ των υστέρων να κάνει κριτική.


Θεωρείτε ότι η διοίκηση μιας Περιφέρειας έχει ομοιότητες με τη διοίκηση ενός Δήμου;

Όταν από έναν μεγαλύτερο οργανισμό πας σε έναν μικρότερο, είναι δεδομένο ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις, έστω κι αν ο μικρότερος οργανισμός έχει περισσότερα παρακλάδια. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας περιφερειακή αρχή ασχολήθηκε και με τα των Δήμων (σ.σ. μέσω προγραμματικών συμβάσεων). Κάτι τέτοιο συνεπικουρεί το όλον. Θεωρώ ότι για μένα είναι εύκολο να προχωρήσω στη διοίκηση του Δήμου.


Στο πρόγραμμά σας, αναφέρετε έργα τα οποία για να γίνουν, απαιτούν όχι απλώς τη σύμφωνη γνώμη αλλά και την ενθάρρυνση του κεντρικού κράτους ή άλλων φορέων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης επί της οδού Δομπόλη ή σε κτίρια ιδιοκτησίας των ΚΤΕΛ και η μεταφορά φυλακών στην Κόντσικα με παράλληλη διερεύνηση κτιρίου φοιτητικών κατοικιών στον χώρο των σημερινών φυλακών. Πόσο εφικτά είναι όλα αυτά;

Είναι εφικτά. Θα ξεκινήσω από το θέμα του κτιριακού συγκροτήματος, του παλιού πανεπιστημίου, επί της οδού Δομπόλη (σ.σ. πρόκειται για το παλιό πανεπιστήμιο), το οποίο κόλλησε γιατί ήθελα εγώ να το αφήσω. Δεν υπάρχει περίπτωση αν κάποιος αναλάβει κάτι από το μηδέν -όσοι φορείς κι αν εμπλέκονται- και αν υπάρχει σύστημα και μεθοδολογία, να μην υπάρξει ένα αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Εμείς δεν είπαμε ότι θα έχουμε συνεχώς θετική έκβαση σε ένα θέμα. Τουλάχιστον όμως θα ξέρουμε τις πιθανότητες και θα μπορούμε να συνεχίσουμε. Θα γνωρίζουμε. Να σας πω κάτι; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες τι γίνεται με το Γιαννιώτικο Σαλόνι; Έχει περιέλθει 100% στον Δήμο; Κι αν ναι, γιατί δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αξιοποίησής του; Τι συμβαίνει; Ο δημότης πρέπει να γνωρίζει. Τον δημότη δεν τον ενδιαφέρει αν ένας δήμαρχος έχει στείλει ένα έγγραφο ή μια επιστολή σε έναν υπουργό. Τον ενδιαφέρει να γίνει ένα έργο. Και αν δεν γίνει, πρέπει να του εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν γίνεται.


Στο πρόγραμμα της παράταξής σας, γίνεται αναφορά στη σύνδεση της οδού Βογιάνου-Γεννηματά με Εγνατία οδό. Ο σχεδιασμός σας αυτός ανατρέπει τον σχεδιασμό της σημερινής δημοτικής αρχής για τη σύνδεση της Βογιάνου με το Πανηπειρωτικό Στάδιο;

Δεν μηδενίζω ποτέ το έργο των προηγούμενων δημοτικών ή περιφερειακών αρχών. Είτε μιλάμε για Δήμο είτε για Περιφέρεια ή για κράτος, πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια, να τη σεβόμαστε. Αυτή η μελέτη που υπάρχει από τον Δήμο Ιωαννιτών, θα γίνει. Απλά θέλουμε να καταλήξουμε τον άξονα Βογιάνου-Γεννηματά και στην Εγνατία οδό, στον κόμβο Κουτσελιού.


Για τη ΔΕΥΑΙ ποια είναι η άποψή σας;

Θεωρώ ότι τα πάντα με καλή πίστη, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση λύνονται. Όταν ένας οργανισμός, όπως η ΔΕΥΑΙ, αφήνεται στην τύχη του, χωρίς να εποπτεύεται και χωρίς να υπάρχει πολιτική ηγεσία, τότε ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Γι’ αυτό και η ΔΕΥΑΙ δεν είναι και δεν δίνει την εικόνα μιας συμπαγούς οντότητας. Η ΔΕΥΑΙ, όπως και άλλες υπηρεσίες του Δήμου, απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Για παράδειγμα, μιλώντας από εμπειρία στην Περιφέρεια, κάποιος που υπηρετεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μπορεί να είναι καλός στο Τμήμα Εποικισμού.


Μιλάτε δηλαδή για μετακινήσεις υπαλλήλων; 

Ναι, υπάρχουν τα εργαλεία, όπως οι προσωπικές συνεντεύξεις, για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο καθένας ανάλογα με τις δεξιότητες που έχει, μπορεί να πάει στην κατάλληλη θέση γι’ αυτόν.


Στην αρχή της συζήτησής μας, αναφερθήκατε στους υδρογονάνθρακες. Ένα θέμα που το έχετε υποστηρίξει πολύ. 

Κάθε έργο που είναι αναπτυξιακό έργο και μπορεί να προσδώσει έστω και μία νέα θέση εργασίας, για μας είναι θετικό. Χωρίς όμως να προσβάλλουμε τον άνθρωπο, την ιστορία, τον πολιτισμό ή το περιβάλλον. Πρέπει να υπάρξουν προφανώς σκληρά περιβαλλοντικά μέτρα. Δεν πρέπει να αμελούμε όμως ότι γύρω από αυτή τη δραστηριότητα, θα υπάρξει μια μεγάλη ανάπτυξη και σε άλλους τομείς. Ως Περιφέρεια έχουμε συζητήσει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη δημιουργία ενός Τμήματος Ενέργειας. Τα οφέλη θα ήταν τεράστια.


Πώς θα θέλατε να είναι τα Γιάννενα σε τέσσερα χρόνια;

Να είναι μια πόλη καθαρή και φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της και να έχει μια καθαρή λίμνη.


Ο «Κλεισθένης» έχει φέρει νέα δεδομένα, όπως είναι η απλή αναλογική, που παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για μετεκλογικές συνεργασίες. Ποια είναι η θέση σας;

Το ζήτημα της απλής αναλογικής δεν με έχει απασχολήσει. Δεν το φοβάμαι, γι’ αυτό και κατεβαίνω υποψήφια. Στη Δημοκρατία υπάρχουν πάντα λύσεις για όποιο πρόβλημα προκύψει. Συνεργασίες δεν έχω σκεφτεί και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να τις σκέφτεται. Είναι λάθος να σκέφτεται κανείς σήμερα με ποιον θα συνεργαστεί αύριο.


Σας ευχαριστούμε. 

Κι εγώ.

ΣΧΟΛΙΑ
τζες
Για τα πετρέλαια καλά κάνατε και ρωτήσατε, γιατί πρέπει ο Γιαννιώτης να ξερει ποιός είναι υπέρ και ποιός είναι κατά. Ποιός θα συντελέσει δηλαδή στην καταστροφή και ποιός όχι. Όμωςγια τον βιολογικό καθαρισμό δε ρωτησατε. Να τους ρωτήσετε όλους τι σκοπεύουν να κάνουν για το συγκεκριμένο θέμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back