ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «νόμος του ιδιώτη» στο Υπουργείο Παιδείας

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ: Ο «νόμος του ιδιώτη» στο Υπουργείο Παιδείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2022, 16:37
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Παιδείας ότι «κατασπαταλά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και μοιράζει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες».

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία των τομεαρχών Παιδείας Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται σε διαγωνισμό ύψους 13.5 εκατ. ευρώ, για την εκχώρηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών γραμματειών σε ιδιωτικές εταιρίες.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται αυτή τη στιγμή (πχ εδώ, στο ΔΠΘ), δίνουν μια σειρά δυνατότητες εξ αποστάσεων σε φοιτητές-τριες και ΔΕΠ, ενώ μια αντίστοιχη κίνηση γίνεται από το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο που αναπτύσσει διάφορα έργα.

Κατά (συχνή) περίπτωση, τα έργα αυτά γίνονται με βάση ανοιχτές τεχνολογίες και λογισμικό.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σχετική ερώτηση, τα έργα και υπηρεσίες που ήδη εκτελούνται, ουσιαστικά εκχωρούνται σε ιδιώτες, με μεγαλύτερο κόστος (το οποίο είναι νομοτελειακό σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, με αυτές τις μεθόδους…).

«Η νέα προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτικοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών γραμματείας των ΑΕΙ, ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός ακόμη σκανδαλώδους διαγωνισμού (52 εκατ. €) για ψηφιακά έργα και υπηρεσίες που υπάρχουν ήδη και υλοποιούνται από το ΙΤΥΕ ‘Διόφαντος’» τονίζουν και ζητούν απαντήσεις από την υπουργό.

Για τη συγκεκριμένη τακτική, υπάρχουν ήδη διαφόρων διακυμάνσεων και προελεύσεων αντιδράσεις.

Το δε υπουργείο, ειδικά στην «εποχή Κεραμέως», έχει ελεγχθεί επανειλημμένα μέσα στην πανδημία για τη διάθεση ποσών, χωρίς να προσφέρει επαρκείς απαντήσεις.  

(φωτό αρχείου, από εκδήλωση της ΝΔ στην Ελεούσα)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back