ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Εικόνα του άρθρου Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2016, 12:47
ΕΛΛΑΔΑ

Τη συνέχιση της αποχής μέχρι τις 17 Ιουνίου με νέες μορφές κινητοποιήσεων αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Η πρόταση που επικράτησε έλαβε 36 ψήφους, έναντι 22 που έλαβε η πρόταση παράτασης της αποχής μέχρι 30 Ιουνίου, ενώ υπήρξαν και δύο πρόεδροι που ψήφισαν “παρών”.

Επιχειρώντας να πιέσουν το υπουργείο Εργασίας ώστε να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις τους στο νέο ασφαλιστικό νόμο, οι δικηγόροι ξεκινούν δράσεις, τόσο σε διοικητικές, αλλά και φορολογικές υποθέσεις, όσο και σε δίκες φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια κατέληξε ότι η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων θα συνεχιστεί έως και τις 17 Ιουνίου 2016 με το ισχύον πλαίσιο χορήγησης αδειών και από 18 Ιουνίου 2016 και μετά με στοχευμένες δράσεις αποχής σε:

-Διοικητικές υποθέσεις φορολογικές, τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής).

-Ποινικές υποθέσεις, φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές.

-Εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής).

-Εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους Τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (προσωρινή διαταγή ή αναστολή) και
Δίκες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΟΠΥΥ όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ είναι ενάγων ή αιτών ή ανακόπτων.

Ακόμη, αποφασίστηκε να προσφεύγουν οι δικηγόροι στο ΣτΕ κατά των διοικητικών πράξεων (υπουργικών κ.λπ. αποφάσεων), που πρόκειται να εκδοθούν κατ' εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου, προκειμένου να διαγνωστεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητά του.

Τέλος, αποφασίστηκε αποχή των εμμίσθων δικηγόρων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων, κ.λπ.).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3