ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναντήσεις με συγγραφείς: Ηλίας Παπαμόσχος

Εικόνα του άρθρου Συναντήσεις με συγγραφείς: Ηλίας Παπαμόσχος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 13:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η νέα σειρά συναντήσεων με σύγχρονους έλληνες συγγραφείς που διοργανώνει το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζεται τη Δευτέρα 11 Μαρτίου με δεύτερο προσκεκλημένο τον βραβευμένο συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σ/Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους φοιτητές και το κοινό της πόλης με σημαντικούς και παρεμβατικούς συγγραφείς που η ματιά τους ξεκινά από τη λογοτεχνία και ανοίγεται στον κόσμο. Τη σειρά των εκδηλώσεων επιμελείται ο διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καραβίδας.

Για το μυθιστόρημα του Παπαμόσχου, Ανάληψη (εκδ. Πατάκη, 2023), θα μιλήσουν ο Κώστας Καραβίδας και η φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας Αθηνά Βούρβου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό. Συντονίζει ο ποιητής Θωμάς Ιωάννου. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, θα πραγματοποιηθεί στη Σκάλα bar-cafe στις 20:00.

Η Ανάληψη είναι ένα μυθιστόρημα για την απώλεια και το πένθος που βασίζεται σε ένα τραγικό γεγονός. Η Περιστέρω, ένα βενζινοκίνητο ταχύπλοο, ετοιμάζεται για το παρθενικό της ταξίδι στη λίμνη της Καστοριάς. Είναι 13 Ιουνίου 1929, ανήμερα της Αναλήψεως, και όλη η πόλη περιμένει το πανηγύρι στο Δισπηλιό, στο λεγόμενο Νησί. Το τρίτο δρομολόγιο της Περιστέρως θα ναυαγήσει, πνίγοντας ανθρώπους, όνειρα και επιθυμίες και βυθίζοντας την πόλη στο πένθος.

Ο Ηλίας Παπαμόσχος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1967. Μινιμαλιστής και στυλίστας της γραφής, με ιδιαίτερες επιδόσεις στη μικρή φόρμα, έχει τιμηθεί για τη συλλογή διηγημάτων του Η αλεπού της σκάλας με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας (2016). Η Ανάληψη είναι το όγδοο βιβλίο του. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αλβανικά.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back