ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναντήσεις με συγγραφείς: Βίβιαν Στεργίου και Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Εικόνα του άρθρου Συναντήσεις με συγγραφείς: Βίβιαν Στεργίου και Γιάννης Μπαλαμπανίδης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2024, 14:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο νέους συγγραφείς αλλά και τακτικούς αρθρογράφους της εφημερίδας «Καθημερινή», τη Βίβιαν Στεργίου και τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη, έχει προσκαλέσει το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Λογοτεχνία, Δημοφιλής Κουλτούρα, Ιδέες» το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο καφέ-μπαρ Σκάλα.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση, καθώς προηγήθηκαν οι παρουσιάσεις των μυθιστορημάτων του Σπύρου Γιανναρά και του Ηλία Παπαμόσχου.

Με τους συγγραφείς θα συνομιλήσουν ο Κώστας Καραβίδας, διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κριτικός λογοτεχνίας, και ο Λάμπρος Φλιτούρης, αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τη συζήτηση που θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα της λογοτεχνικής και δοκιμιακής γραφής, τα ήθη της Generation X και των millennials, τη σχέση με τη δημοφιλή κουλτούρα, την επικοινωνία, τη γλώσσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις πολιτικές ιδέες της προόδου και της συντήρησης και άλλα, θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.

Η Βίβιαν Στεργίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1992. Σπούδασε νομική στην Αθήνα και την Ουτρέχτη και είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νομική Αθηνών. Εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα Καθημερινή.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν οι συλλογές διηγημάτων της Μπλε υγρό (2017, Βραβείο Μένης Κουμανταρέας της Εταιρείας Συγγραφέων) και Δέρμα (2022), ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά αμερικανικά μυθιστορήματα. Αυτές τις μέρες στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Καύσωνας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου, βασισμένη σε διηγήματά της.

Ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και τη Γαλλία και είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνεργάστηκε στενά με το περιοδικό Ο Πολίτης του ‘Άγγελου Ελεφάντη και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής στα Σύγχρονα Θέματα και αρθρογράφος της Καθημερινής. Έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις Πόλις τις μονογραφίες Ευρωκομμουνισμός. Από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική Αριστερά (2015) και Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης. Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούς (2023) καθώς και σε συνεργασία με τη Σωτηρία Λιακάκη το βιβλίο Μεταρρυθμίζοντας μια χώρα σε κρίση (Ποταμός, 2019), ενώ έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα εν κινήσει (Θεμέλιο, 2019).

Το πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο Largo (Πόλις, 2020, Βραβείο Μένης Κουμανταρέας της Εταιρείας Συγγραφέων), αποτελείται από 15 ετερογενείς ιστορίες για τον χρόνο, τον έρωτα, την απώλεια και τη μοναξιά, με αναφορές στον μαγικό ρεαλισμό και τη λογοτεχνία του φανταστικού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back