Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Συμπτώματα ΕΒΕ» με παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Συμπτώματα ΕΒΕ» με παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2022, 23:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Μερόπη Τζούφη, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε δήλωσή της για τις φετινές πανελλαδικές και τους υποψήφιους-ες που έμειναν εκτός πανεπιστημίων, παραθέτει το παράδειγμα των Ιωαννίνων, με τις πολλές κενές θέσεις.

«Τα αποτελέσματα των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων επιβεβαίωσαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας εργάζονται μεθοδικά για τη συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων, τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων και την αύξηση του πελατολογίου των χρηματοδοτών της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή των ιδιωτικών κολεγίων» αναφέρει η κα Τζούφη και προσθέτει ότι «σχεδόν 40.000 υποψήφιοι από τους 100.000 μένουν εκτός επειδή δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πολλαπλά εμπόδια που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκοπό να αποκλείσει κρίσιμη μάζα νέων από τη δημόσια και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Προειδοποιεί ότι η ΕΒΕ και οι συντελεστές βαρύτητας «θα λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που χρόνο με το χρόνο μετατρέπονται σε ‘ολιγομελή’».

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρει ότι από τις 3.623 διαθέσιμες θέσεις, θα καλυφθούν μόνο οι 2.657 (73,4%), «ενώ μια σειρά από ‘παραδοσιακά’ τμήματα (πχ: Πληροφορική, Φυσικό, Μαθηματικό, Φιλολογικό) θα ‘αδειάσουν’ ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Καταλήγει συγχαίροντας επιτυχόντες και επιτυχούσες και τονίζοντας ότι κατά τα λοιπά, «πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα που ακυρώνει τις προσπάθειες χιλιάδων νέων παιδιών και των οικογενειών τους. Που ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών πανεπιστημίων, με όρους που εξυπηρετούν την επιστήμη και την κοινωνία. Που απομακρύνει τη χώρα από τον ευρωπαϊκό στόχο για περισσότερους και καλύτερα μορφωμένους νέους πολίτες».

ΣΧΟΛΙΑ
Γιάννης
Δεν φταίει καμία υπουργός. Φταίνε οι κύριοι της Πληροφορικης, του Μαθηματικού και του Φυσικού που ανέβασαν τις ΕΒΕ και έμειναν τα παιδιά εκτός. Ανοικιαστα σπίτια, καφετέριες με λιγότερο κόσμο κ.τ.λ..Οι τοπικές αρχές πρέπει να επέμβουν...
Πάνος Αγραφιώτης
Οι σπουδές των παιδιών μας είναι ανεξάρτητες από την τοπική οικονομία, τις καφετέριες και τα νοίκια των σπιτιών. Οι κύριοι των τμημάτων αυτών ακολούθησαν την συνείδησή τους με στόχο την βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και όχι της τοπικής οικονομίας που "γδύνει" οικονομικά φοιτητές και γονείς. Για πρώτη φορά δόθηκε επιτέλους στα τμήματα κάποια εργαλεία να ελέγχουν το προφίλ των φοιτητών τους, και τα συγκεκριμένα τμήματα τα χρησιμοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο. Στο άμεσο μέλλον θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα αυτού του μοντέλου.
Γιάννης
Ναι. Θα φανούν στο άμεσο μέλλον με την απώλεια χρηματοδότησης και τις αξιόλογήσεις που είναι συνάρτηση του αριθμού των φοιτητών. Δεν είμαστε ούτε πρόκειται να γίνουμε Οξφόρδη ώστε με 20+ τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα να μπορούμε να βάζουμε ΕΒΕ 1,2....
Αγγελικη Παπαμιχαηλ
Ποια θετικα αποτελεσματα; Μονο για τους κολεγιαρχες θα υπαρξουν θετικα αποτελεσματα..Το πιο σκληρα ταξικο νομοσχεδιο με υπογραφη Κεραμεως - Μητσοτακη! Υπηρετουν με συνεπεια το νεοφιλελευθερο οραμα τους με στοχο την πληρη απαξιωση του δημοσιου πανεπιστημιου!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back