Μέσα σε τέσσερις μέρες θα πρέπει, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές-τριες σε όλη τη χώρα, να έχουν παραλάβει τα self tests από τα φαρμακεία, να έχουν μάθει τη χρήση τους και να κάνουν τη σχετική διαδικασία στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr για να πάνε σχολείο τη Δευτέρα. Σημειωτέον ότι οι λειτουργίες της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμες την Κυριακή 11 Απριλίου.
Στην Ήπειρο μόνο, υπολογίζεται ότι το συνολικό εκπαιδευτικό προσωπικό είναι περίπου 900 άτομα και ο μαθητικός πληθυσμός της Γ’ λυκείου που επιστρέφει στα θρανία, περί τα 2.400 άτομα, εκ των οποίων τα 1.200 περίπου, στα Γιάννενα.
Με λίγα λόγια, θα πρέπει από σήμερα μέχρι και την Κυριακή να έχουν προμηθευτεί από ένα self test πάνω από 3.500 άνθρωποι.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη καταγγελίες ότι από αυτή τη διαδικασία αποκλείονται άνθρωποι που θα δουλέψουν από Δευτέρα στα σχολεία.
Πρώτοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, ενώ έσπευσαν να παραλάβουν τα self tests διαπίστωσαν ότι δεν είναι δικαιούχοι και θα μπορέσουν να πάρουν με το «γενικό πληθυσμό», από την επόμενη (;) εβδομάδα.
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει κάτι πολύ ενδιαφέρον, που πάει πιο μακριά από τα self tests: «Μετά από έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι η πλατφόρμα των self tests αντλεί τα ΑΜΚΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την πλατφόρμα του myschool. Δυστυχώς, όμως, λόγω της συνεννόησης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τους σχολάρχες, υπάρχει ‘ανοχή’ στον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων που τα ιδιωτικά σχολεία καταχωρίζουν στο σύστημα (ο περίφημος έλεγχος νομιμότητας και όχι…σκοπιμότητας)».
Η καταγγελία είναι σοβαρότατη και δεν έχει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση. Τη στιγμή που το υπουργείο θεωρεί ταυτόχρονα… προαπαιτούμενο και «συμπληρωματικό» το self test για να ανοίξουν τα σχολεία, ένα κομμάτι των εκπαιδευτικών εξαιρείται και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα ανοίξουν μόνο με τους μαθητές-τριες ελεγμένους.
Αντίστοιχη καταγγελία υπάρχει από τις σχολικές καθαρίστριες. «Οι σχολικές καθαρίστριες των σχολείων που την Δευτέρα 19 Απρίλη θα ανοίξουν και που είναι επιφορτισμένες τον καθαρισμό όλων των αιθουσών, των προαυλίων, των τουαλετών και των γραφείων, δεν μπορεί να εξαιρούνται της διαδικασίας και ούτε φυσικά να το επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιες» αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ. Για τις καθαρίστριες δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο, περί προαπαιτούμενου ελέγχου, ωστόσο προφανώς εκτίθενται σε κινδύνους, εξίσου, ίσως και περισσότερο, στη σχολική κοινότητα.
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να χειριστούν. Ένα από αυτά, το οποίο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υποβάθμισε πολύ εύκολα, είναι η διαχείριση του βιολογικού υλικού που προφανώς, δεν είναι «κοινά απορρίμματα» και δεν μπορεί απλά να απορρίπτεται μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα.