Σχολική στέγη: Πρόβλημα γενικό με ειδικές πτυχές

Εικόνα του άρθρου Σχολική στέγη: Πρόβλημα γενικό με ειδικές πτυχές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2019, 11:22

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στα Γιάννενα είναι ακόμα πιο περίπλοκο από αλλού, καθώς, εκτός από τις κλασικές πτυχές, υπάρχει και η παλαιότητα των κτιρίων αλλά και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο στον Άγιο Νικόλαο, ανήκει στο κληροδότημα Γ. Σταύρου, το οποίο πρακτικά διαχειρίζεται η Μητρόπολη (εκτός όμως Αγαθοεργών).

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα συχνά ανυπέρβλητο πρόβλημα, της πλήρους και τυπικής αδειοδότησης των κτιρίων, όταν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, λήγει το μίσθωμα ή ο Δήμος αποφασίζει να κάνει κάποια παρέμβαση, πχ ενεργειακή αναβάθμιση. Οι παρεμβάσεις και αδειοδοτήσεις κοστίζουν, ο «σπιτονοικοκύρης» (στην προκειμένη περίπτωση η Μητρόπολη) δηλώνει αδυναμία να πληρώσει για τα απαιτούμενα, ο ενοικιαστής (ο Δήμος Ιωαννιτών) είναι υποχρεωμένος να βρει λύση, συχνά με τα χέρια του «δεμένα».

Όλα αυτά γίνονται πιο σύνθετα ακόμα, όταν ζητήματα λαμβάνονται υπέρ του δέοντος προσωπικά και βγαίνουν έτσι στη δημόσια σφαίρα, προκαλώντας αντιπαράθεση.

Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ που έχει ασχοληθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του με την περίπτωση του Μουσικού σχολείου, προσπαθώντας όντως να δώσει λύση, είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι… έγραψε ο ίδιος την ανακοίνωση-απάντηση του Δήμου. Έτσι... ανέλαβε και τη δουλειά του γραφείου Τύπου, αλλά και την ευθύνη για την αντιπαράθεση που ξέσπασε.

Κατηγόρησε τους καθηγητές του σχολείου, ξανά, ότι δεν επιθυμούν να ξεβολευτούν και να πάνε στην Περίβλεπτο, που είναι μια από τις δύο λύσεις που εξετάστηκαν. Ωστόσο, τη θέση των καθηγητών φαίνεται ότι συμμερίζονται και οι γονείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου τους.

Ο κ. Ελισάφ έκανε μια εκτενή ανάλυση του τι έχει γίνει και τι όχι για την αδειοδότηση. Μια άλλη λύση που προτάθηκε ήταν η μεταφορά στο κτίριο της πρώην 6ης ΥΠΕ δίπλα στη Ριζάρειο. Εκεί ωστόσο το αρμόδιο πλέον υπουργείο (Ανάπτυξης) δεν είναι πρόθυμο να το αδειάσει, ώστε να χρησιμοποιηθεί από το σχολείο. Κατηγόρησε επίσης το διευθυντή του σχολείου ότι ουσιαστικά υποκίνησε τις εντάσεις, λέγοντας ότι ενώ η υπόθεση ήταν στο στάδιο της διερεύνησης, δημοσιοποίησε την επιστολή που είχε απευθύνει και στο δήμαρχο, προσωπικά. Η πρώτη ανακοίνωση που στάλθηκε στα ΜΜΕ, ήταν του συλλόγου γονέων.

«Κανένας δεν φέρνει εναλλακτική πρόταση» είπε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε ότι «δαπάνησα δεκαπλάσιο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο σχολείο υπάρχει».

Επί του παρόντος, έχει προκριθεί η αναζήτηση άλλης εναλλακτικής λύσης για να νομιμοποιηθεί το κτίριο, τονίζοντας πάντως ότι «και η Περίβλεπτος είναι Δήμος Ιωαννιτών».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλυψε το δήμαρχο, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν χρειάζεται να τρομάζουμε τον κόσμο» και ότι κάποιες αντιπαραθέσεις «καλύτερα να μη γίνονται δημόσια». Είπε επίσης ότι υπάρχει γενικό πρόβλημα με τα σχολεία και πρέπει να δοθεί κεντρική λύση σε αυτό, αλλά σύστησε κιόλας στους αντιπολιτευόμενους «να ωριμάσουμε όλοι και να μη δράττουμε την ευκαιρία και να λέμε ‘δεν δίνει λύση΄η εκάστοτε δημοτική αρχή», για σχολικά ζητήματα.

Ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή) διερωτήθηκε «αν έχουμε προτεραιότητα το στεγαστικό των σχολείων» και επισήμανε ότι με αυτούς τους ρυθμούς, πάλι σε μερικά χρόνια θα είναι ίδιο το ερώτημα και το πρόβλημα.

Ο Νίκος Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία) έκανε μια πρόταση που μοιάζει λογική, δηλαδή να καλύψει ο Δήμος τα έξοδα νομιμοποίησης και παρεμβάσεων και να αφαιρεθούν από το ενοίκιο, το οποίο είναι 4.500 ευρώ το μήνα. Ο δήμαρχος του απάντησε ωστόσο ότι είναι δεσμευτικό το δημόσιο και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, μιας και το κτίριο δεν ανήκει στον Δήμο. Αυτή την περίοδο ο Δήμος δεν καταβάλλει τα ενοίκια.  

Η Βούλα Τσίλη (Ενότητα Πολιτών) είπε και αυτή ότι θα πρέπει να δει κεντρικά το θέμα, το Υπουργείο Παιδείας. Εκτός από τα υπόλοιπα, ανέφερε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, υπάρχει ζήτημα με τα κυλικεία κ.λπ. λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στους χώρους για πρωτοβάθμιες δομές εκπαίδευσης και για το Μουσικό Σχολείο, τόνισε ότι το κτίριο όπου στεγάζεται προοριζόταν για τεχνικές σχολές, αλλά με παρεμβάσεις Δήμου και Περιφέρειας έγινε λειτουργικό.

Ο Στέφανος Ζούμπας τέλος (Ενότητα Πολιτών), πρότεινε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και το κληροδότημα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back