ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχολεία με τάξεις των 27 και 28 μαθητών

Εικόνα του άρθρου Σχολεία με τάξεις των 27 και 28 μαθητών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2021, 13:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και από το «δεν υπάρχουν κενά» στις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία της χώρας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τον «χορό» άνοιξε η υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Πραμάντων, από τριθέσιο σε διθέσιο, προκαλώντας αντιδράσεις, ακόμα και από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.

Μπορεί τα σχολεία να βρίσκονται στον δεύτερο μήνα της λειτουργίας τους, η εκπαιδευτική κοινότητα όμως κάθε άλλο παρά βρίσκει τους ρυθμούς της. Στην πόλη των Ιωαννίνων, οι συμπτύξεις τμημάτων άρχισαν να γίνονται ήδη πραγματικότητα, προκαλώντας αναστάτωση στο μαθητικό δυναμικό, στους γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η πανδημία επιβάλλει μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήματα. Τα τμήματα όμως πια γίνονται 26άρια, 27άρια, ακόμα και 28άρια. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μπορεί να συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι μαθητές σε κάθε τάξη είναι κατά μέσο όρο 17, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την πραγματικότητα.

Ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία, το 7ο Γυμνάσιο βιώνει αυτές τις ημέρες τη συγχώνευση τμημάτων. Στην Α’ Γυμνασίου, τα τμήματα από 4 έγιναν 3, με το κάθε τμήμα πια να φιλοξενεί 26 παιδιά. Kαι δεν είναι το μοναδικό σχολείο. Την ίδια ώρα υπάρχουν κενά στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης.

Σύμφωνα με την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών, τμήματα συγχωνεύονται ακόμη στο 1ο Λύκειο, στο 2ο Λύκειο, στο 1ο Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο Πεδινής, ενώ «υπάρχουν πληροφορίες ότι οι συμπτύξεις θα συνεχιστούν αυτή τη βδομάδα στα ΕΠΑΛ αλλά και σε άλλα σχολεία των δύο βαθμίδων», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «τάξεις των 27-28 μαθητών», όπως σημειώνεται. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, 150 μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή/και ανάγκες δεν δέχονται καμία εκπαιδευτική υποστήριξη.

Η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου κάνει λόγο για «αυταρχισμό και αναλγησία του υπουργείου Παιδείας» και ζητά να καλυφθούν όλα τα κενά. Διοργανώνει δε, παράσταση  διαμαρτυρίας την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο µέγιστος και ελάχιστος αριθµός µαθητών στα γυµνάσια, στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια), καθώς και κάθε θέµα σχετικό µε την εφαρµογή των αριθµητικών αυτών ορίων, καθορίζονται µε απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back