Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σχεδιάζοντας παγκόσμια, κατασκευάζοντας τοπικά, στο Καλέντζι

Εικόνα του άρθρου Σχεδιάζοντας παγκόσμια, κατασκευάζοντας τοπικά, στο Καλέντζι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2018, 17:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με ένα καινούργιο εταίρο, τον Δήμο Λακατάμιας Κύπρου, συγκεντρώθηκε για δύο μέρες στα Γιάννενα και στο Καλέντζι η ομάδα του έργου Phygital. Η συνάντηση έγινε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου και ήταν η δεύτερη κατά σειρά του έργου. Την οργάνωσε το P2P Lab σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων (παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές) και στη συζήτηση επικράτησαν τα πιο κρίσιμα ζητήματα του έργου και κυρίως, ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων στις περιοχές παρέμβασης σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία.

Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το υπό κατασκευή makerspace στο Καλέντζι, την ευρύτερη περιοχή, καθώς και να γνωρίζουν τις προκλήσεις που στοχεύει να αντιμετωπίσει το έργο Phygital.

Πρόκειται για ένα έργο που σύμφωνα με τους συντονιστές του, «οραματίζεται τη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο στην ανοικτότητα, τη συνεργασία και τον πλούτο των ανθρώπινων σχέσεων και της φύσης». Για το σκοπό αυτό επιδιώκει να αναπτύξει χώρους, εργαλεία και πρακτικές «που μπορούν να επιτρέψουν στα μέλη μιας κοινωνίας να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να κατασκευάσουν πρακτικές λύσεις για τις δικές τους ανάγκες, και να μοιραστούν αυτή τη γνώση με άλλους που έχουν παρόμοιες ανάγκες».

To όραμά τους αποτυπώνεται στη φράση «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά, μια ρεαλιστική ουτοπία προς μία παγκόσμια συνδεδεμένη, τοπικά ενσυνείδητη κοινωνία ελεύθερης γνώσης, τεχνολογίας και πολιτισμού».

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία: τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας, το P2P Lab, μια ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή, το Hack66, μια ανοικτή κοινότητα από hackers και makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με τον Δήμο Λακατάμιας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και το Open Labs, ένα hackerspace με έδρα τα Τίρανα, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back