ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδιασμοί προς το παρόν…

Εικόνα του άρθρου Σχεδιασμοί προς το παρόν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2022, 01:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων κατέθεσε κατά κάποιο τρόπο έναν σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης των Ιωαννίνων. Έναν σχεδιασμό, όχι ιδιαίτερα άγνωστο σε μεγάλο βαθμό. Στο τεχνικό πρόγραμμα, που συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη μορφή απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής, η δημοτική αρχή παρουσίασε μια σειρά από νέα έργα για το 2023.

Ωστόσο, δεν θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για «ώριμα» έργα στο σύνολό τους. Άλλα από αυτά βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης, άλλα στο στάδιο της μελέτης και κάποια είναι λίγο πιο προχωρημένα. Σχεδόν όλα τους όμως δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι τα περισσότερα έχουν υψηλό προϋπολογισμό.

Όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενα του αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου, η δημοτική αρχή ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, και δη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027», το οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Στο νέο προγραμματισμό, συμμετέχουν τρία έργα που αφορούν τη λίμνη. Το πρώτο αφορά τον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα –ένα εγχείρημα που είχε ξεκινήσει από την πρώην δημοτική αρχή. Ο προϋπολογισμός που καταγράφεται, είναι 4 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά την «αντιμετώπιση συσσώρευσης ομβρίων υδάτων για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, και αφορά επί της ουσίας τη συγκράτηση των φερτών υλικών για να μην καταλήγουν στη λίμνη. Ο κ. Αρλέτος επικαλέστηκε την ύπαρξη σχετικής μελέτης από τον πρώην Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Και το τρίτο έργο σχετίζεται με το παραλίμνιο μέτωπο, και δη με την «ανάπλαση-προστασία Ακτής», με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.

Στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2023 (;) και με κατεύθυνση την κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030, καταγράφονται κι άλλα νέα έργα όπως η «δημιουργία οργανωμένων πράσινων χώρων στάθμευσης» (2 εκατ. ευρώ), η «βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Χατζή» (4 εκατ. ευρώ), η εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολικά συγκροτήματα της Κιάφας και του πρώην Πολυκλαδικού (από 5 εκατ. ευρώ αντιστοίχως).

Το τεχνικό πρόγραμμα δέχτηκε αρκετή κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λιόντος, ως εισηγητής από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών», είπε: «Βλέπουμε κάποιους τίτλους έργων και μια πλειάδα εκατομμυρίων να μοιράζονται (εκτιμούμε ότι αυτά εγγράφησαν και μάλλον έχουν να κάνουν με την πρόσκληση της περιφέρειας), αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι, η αντίληψη πιθανότατα  ήταν: ‘εγγράφοντας κάτι λίγο απ’ όλα, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι’». Η παράταξη υπερψήφισε πάντως το τεχνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη εκτίμησε ότι «η υλοποίηση των έργων, που αναφέρονται στο πρακτικό της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, ως ‘νέα’ έργα ή ως ‘τεχνικό πρόγραμμα 2023’, θα αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός». Όπως είπε δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες, χρηματοδοτήσεις, ακόμα και τεκμηριωμένοι προϋπολογισμοί.

O επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης αναφέρθηκε στην προχειρότητα του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας την επίσης ότι υποτιμά τη σοβαρότητα της ύπαρξης μελετών και χρηματοδοτήσεων. Κριτική έγινε και από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση»  και «Αριστερή Παρέμβαση», Όλυ Τσουμάνη και Χρήστο Πατσούρα.

Παρέμβαση έγινε και από τον Νίκο Γκόντα, ο οποίος σχολίασε ότι από το τεχνικό πρόγραμμα λείπουν τα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, παραπέμποντας στη δική του δημαρχία και στην υπόθεση του πρώην Ξενία-Grand Serai.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back