ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σωματείο Γεωπόνων: Ενιαία δικαιώματα, ένα πτυχίο ανά κλάδο

Εικόνα του άρθρου Σωματείο Γεωπόνων: Ενιαία δικαιώματα, ένα πτυχίο ανά κλάδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2023, 11:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Σωματείο Μισθωτών Γεωτεχνικών Βορειοδυτικής Ελλάδας με ανακοίνωσή του παίρνει θέση στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων γεωπονικών σχολών. Για το θέμα βρίσκεται σε κινητοποιήσεις η Γεωπονική της Άρτας (όπως και άλλα τμήματα σε όλη τη χώρα, πρώην ΤΕΙ) και οι διδάσκοντες-ουσες έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι-ες.

Το σωματείο ανατρέχει στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση, στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «στον κλάδο μας δουλεύουμε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τις αμοιβές όλων των γεωτεχνικών σε απόλυτο αριθμό να είναι 25% κάτω από τα προμνημονιακά επίπεδα με τους μισθούς μας να είναι σχεδόν οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη». 

Ακόμα τονίζει: «Ο νόμος Γαβρόγλου που ακολούθησε με απόλυτη πίστη η Κεραμέως αλλάζει το ρόλο των ΑΕΙ ανοίγοντας κύκλους σπουδών με σεμινάρια και μεταπτυχιακά με υποχρεωτικά δίδακτρα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως με τη συγχώνευση πρώην ΤΕΙ-Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ετοιμάζονται να ιδρύσουν και ινστιτούτα στα οποία θα πιστοποιούνται επί πληρωμή δεξιότητες και γνωστικά αντικείμενα»

Το σωματείο ζητάει μεταξύ άλλων αναδιοργάνωση όλων των γεωτεχνικών σχολών με ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο (με πλήρη κατοχύρωση ενιαίων μορφωτικών, επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο πτυχίο χωρίς όρους και προϋποθέσεις), με κριτήριο τη κάλυψη  των διατροφικών αναγκών  του λαού, τη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την εξαγωγική δραστηριότητα κόντρα στη πολιτική που συγκεντρώνει γη και πλούτο σε λίγα χέρια, καθώς επίσης και μέτρα για τους αγρότες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, ανατροπή των νόμων Γαβρόγλου-Κεραμέως, μόνιμη αξιοπρεπή και σταθερή δουλειά για όλους με ουσιαστική αύξηση των αποδοχών, συλλογικές συμβάσεις κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back