ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Succession: Ό,τι καλύτερο θα βρείτε αυτό τον καιρό στην τηλεόραση

Εικόνα του άρθρου Succession: Ό,τι καλύτερο θα βρείτε αυτό τον καιρό στην τηλεόραση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2021, 19:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Succession είναι η «Δυναστεία» που μας αξίζει. Η σειρά του HBO συνεχίζει να αποδεικνύει ότι για να γίνουν τα μεγάλα έργα χρειάζονται, εκτός από μαζική παραγωγή και καλοί συντελεστές (και πολύ χρήμα επίσης), ρίχνοντας παράλληλα μικρές, αλλά επίπονες φαπίτσες σε παραγωγές του Netflix τύπου Shadow and Bone.

Το Succession έχει ήδη δύο σεζόν και πάει για την τρίτη. Είναι μια σειρά για το «πώς ζούνε οι πλούσιοι», κυριολεκτικά όμως.

Οι πλούσιοι λοιπόν, είναι όντως «άνθρωποι σαν εμάς», αλλά σε ό,τι αφορά κυρίως τις αδυναμίες: μπορεί να είναι δηλαδή βίαιοι και μοχθηροί, ρατσιστές, ανάδελφοι, φιλοχρήματοι (σώπα τώρα…) ή και στοργικοί, προστατευτικοί, φίλοι, συναισθηματικοί κ.λπ.

Η βασική διαφορά όμως, είναι η ταξική. Το Succession παίρνει αυτή την έννοια και την τρίβει στα μούτρα όποιου-ας πιστεύει εν έτει 2021 ότι οι ταξικές διαφορές έχουν απαλειφθεί και συγχέει την πολιτική ανάλυση με τη συζήτηση καφενείου.

Καταρχάς, η σειρά είναι δημιούργημα του Τζέσε Άρμστρονγκ, ο οποίος είχε φτιάξει κάποτε το εξαιρετικό In the Loop, αλλά βασικά, είναι ένας τηλεορασάκιας. Στα πρότυπα του In the Loop είναι εν μέρει φτιαγμένο το Succession.

Ασταθείς λήψεις, απότομα ζουμ, μια αίσθηση mockumentary, αλλά ταυτόχρονα, μια πιο έντονη αίσθηση ότι όλα γύρω από τους πρωταγωνιστές είναι υπερχλιδάτα και υπερβολικά άρρωστα.

Το στόρι έχει ως εξής: Ο Λόγκαν Ρόι είναι ένας μεγιστάνας των ΜΜΕ. Μόλις φτάνει τα 80, όλοι περιμένουν ότι θα δώσει το «δαχτυλίδι διαδοχής» στο μεγάλο του γιο. Αλλά όχι κύριοι και κυρίες. Ένας καλός καπιταλιστής, θέλει πάντα περισσότερα, ακόμα και αν τα παίρνει από την ίδια του την οικογένεια.

Κάπως έτσι ξεκινάει μια ιστορία, η οποία έχει μπόλικο δράμα, ίντριγκα, αλλά και προσεγμένες δόσεις χιούμορ και σαρκασμού, καθώς ο Αρμστρονγκ είναι ειδικός στο είδος, όπως επίσης ειδικοί είναι και οι παραγωγοί της σειράς: Άνταμ μακ Κέι, ο απερίγραπτος τύπος που έχει φτιάξει το Vice και το Other guys (αμφότερες ταινιάρες στο είδος τους) και ο Γουίλ Φερέλ, απερίγραπτος γενικώς.

Το μισό της επιτυχίας όμως, είναι το καστ. Ο Άρμστρονγκ επέλεξε τις καλύτερες δυνατές φυσιογνωμίες για τους ρόλους: Ο τεράστιος Μπράιαν Κοξ για το ρόλο του Γιάννη Βόγλη και γύρω του, ο αδερφός Κάλκιν στο ρόλο του ερπετοειδούς ανίκανου σαρκαστή, η Σάρα Σνουκ ως μοναδική κόρη, ελάχιστα πιο συμπαθής από τους υπόλοιπους, ο Τζέρεμι Στρονγκ στο ρόλο του εξαρτημένου, πλην ικανού και αδικημένου αδερφού και ο Άλαν Ρουκ, στο ρόλο του ηλίθιου.

Δίπλα τους, έχουν επίσης ερμηνείες αναφοράς από τον Μάθιου μακ Φάντιεν και τον Νίκολας Μπράουν, σε ρόλους ημιθνητών που προσπαθούν να χωθούν στο πάνθεον.

Το Succession είναι ένα βιβλίο οδηγιών  για το «χρήμα της εποχής μας». Είναι επίσης μια πάρα πολύ καλή σειρά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back