Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το Στρούνι που έγινε Αμφιθέα

Εικόνα του άρθρου Το Στρούνι που έγινε Αμφιθέα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2022, 20:33
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Αμφιθέα, στη βόρεια όχθη της λίμνης των Ιωαννίνων, και στους πρόποδες του Μιτσικελίου, λεγόταν Στρούνι μέχρι τη δεκαετία του ’80 περίπου. Ανεπίσημα, η ονομασία Στρούνι χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Και όπως σχεδόν για κάθε χωριό του νομού Ιωαννίνων, τα περί ονομασίας του Στρουνίου συνοδεύονται από διχογνωμίες. Έχουν καταγραφεί διάφορες ερμηνείες. Για παράδειγμα, ότι πρόκειται για ουδέτερο αλλά για γενική αρσενικού ονόματος, ενδεχομένως του πρώτου κατοίκου, «Στρούνη» ή ότι προέρχεται από το τοπωνύμιο Σιστρούνι, για το οποίο υπάρχει και σλάβικη ετυμολογία.

Με το όνομα «Αμφιθέα» (γυναικείο όνομα στη μυθολογία) συναντώνται άλλο οκτώ οικισμοί στην Ελλάδα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η Αμφιθέα ήταν και παραμένει γνωστή για τα εξοχικά της κέντρα (όπως αποκαλούνταν παλιά) και τις ταβέρνες της. Η Ντραμπάτοβα και οι πηγές της αποτελούσαν αγαπημένο προορισμό των Γιαννιωτών από τον 19ο αιώνα ακόμη, τις Κυριακές ή τις γιορτινές μέρες. Οι Γιαννιώτες κατέφταναν με βάρκες, επισκέπτονταν τα καφενεία και τα εξοχικά κέντρα και αναχωρούσαν, αφού πρώτα γέμιζαν με καθαρό πόσιμο νερό τα δοχεία τους από τις πηγές.

Τις πηγές της Ντραμπάτοβας τις συνοδεύει και ένας θρύλος από την εποχή του Αλή πασά, όπως τον έχει καταγράψει ο λόγιος Δημήτρης Σαλαμάγκας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Αλή πασάς διέταξε έναν… υπήκοό του να μπει μέσα στις πηγές και να διερευνήσει τη σπηλιά. Ο υπήκοος, χωρίς να έχει επιλογή, μπήκε μέσα και μετά από λίγο βγήκε τρέμοντας για να πει στον Αλή: «Κόψε με καλύτερα, πασά μου, παρά να με βάλεις σε αυτή τη μαύρη κόλαση».

Από τις πηγές αυτές σήμερα δεν αναβλύζει νερό.

Η Αμφιθέα έχει όμως κι άλλες πηγές, σημαντικές για τη λίμνη Παμβώτιδα: τις πηγές Κιόσκι-Μπλιτς. Δίπλα της, στο Πέραμα, βρίσκονται και οι πηγές Σεντενίκου.

Μια σημαντική αλλαγή στη φυσιογνωμία της Αμφιθέας επήλθε τη δεκαετία του ’70, με την κατασκευή του ομώνυμου αναχώματος το οποίο απέκοψε το έλος Περάματος-Στρουνίου, έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων, από τη λίμνη Παμβώτιδα όπως και την εισροή των πηγαίων νερών στη λίμνη. Λόγω της ύπαρξης των πηγών, η αποκομμένη αυτή λιμναία έκταση δεν αποξηράνθηκε τελείως.

Το ανάχωμα της Αμφιθέας κατασκευάστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στο λεκανοπέδιο στην οποία περιλαμβανόταν και η αποξήρανση της λίμνης Λαψίστας.

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, στο αποκομμένο τμήμα της λίμνης, υπάρχει το κανάλι θαλάσσιου σκι Αμφιθέας.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Κανάλι Φίλιου δεν λέγεται αυτό το έργο; Αναβάθμισε την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.....
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back