Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Στους ήρωες του Πολυτεχνείου»

Εικόνα του άρθρου «Στους ήρωες του Πολυτεχνείου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2016, 14:36
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου δεν γιορτάστηκε στις 17 Νοεμβρίου, αλλά αργότερα το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου. Και αυτό λόγω της επιλογής του Κωνσταντίνου Καραμανλή να διεξαγάγει τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές κατά την πρώτη επέτειο της εξέγερσης.

Εκ των πραγμάτων, τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής είναι γεμάτα με εκλογικά θέματα. Στα Γιάννενα, ο τοπικός Τύπος φιλοξενεί ομιλίες υποψήφιων βουλευτών όπως του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Γιώργου Μυλωνά. Ωστόσο, οι αναφορές στα «ηρωικά παλικάρια που έπεσαν» δεν λείπουν από τον τοπικό Τύπο, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καταφέρνει να γίνει πρωτοσέλιδο στις 26 Νοεμβρίου, μετά την κορύφωση του εορτασμού στις 24 του μήνα. «17 Νοέμβρη: Σύμβολο κατά της βίας, της καταπίεσης και της αδικίας» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών».

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται η ομιλία του τότε καθηγητή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνη Κακριδή σε εκδήλωση των φοιτητικών οργανώσεων για το Πολυτεχνείο: «Αν η γενιά η δική μας τολμήση να δουλέψη, κι αν η αρετή της αλήθειας κυριέψη την ψυχή σας, τότε φεύγοντας ένας ένας μια μέρα από το Πανεπιστήμιο, θα σκορπίσετε δάσκαλοι στα ελληνόπουλα να χτίσετε την πατρίδα, όπου στα σπλάγχνα της δεν γεννιούνται τύραννοι, κι αν γεννηθούν, βρίσκουν μπροστά τους κάθε καρδιά Πολυτεχνείου».

Έναν χρόνο μετά, ο δήμος Ιωαννιτών με δήμαρχο τον Κώστα Μπέγκα συμμετέχει πιο ενεργά στον εορτασμό της επετείου, η οποία αυτή τη φορά γιορτάζεται κανονικά. Ο Δήμος προχωρά στην ανάρτηση πινακίδας «Ηρώων Πολυτεχνείου» στην πλατεία Βελισσαρίου (όπως αποκαλούνταν τότε), στον κόμβο της οδού Δομπόλη (όπου βρισκόταν τότε το Πανεπιστήμιο) και της λεωφόρου Δωδώνης και παράλληλα διοργανώνει εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα στο «Παλλάδιο».

Το 1983, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την ανέγερση μνημείου για το Πολυτεχνείου στην ίδια πλατεία. Οι γλύπτες Θεόδωρος Παπαγιάννης και Κώστας Δικέφαλος αναλαμβάνουν τη φιλοτέχνηση του γλυπτού, το οποίο εγκαθίσταται τρία χρόνια μετά. «Στους ήρωες του Πολυτεχνείου» αναγράφεται πάνω σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back