ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το «Στόουνχεντζ της Ολλανδίας»

Εικόνα του άρθρου Το «Στόουνχεντζ της Ολλανδίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2023, 04:10
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ολλανδοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θρησκευτικό χώρο ηλικίας περίπου 4.000 ετών -με το παρατσούκλι «Stonehenge των Κάτω Χωρών»- που περιλαμβάνει έναν ταφικό τύμβο που χρησίμευε ως ηλιακό ημερολόγιο.

Ο τύμβος, ο οποίος περιείχε τα λείψανα περίπου 60 ανδρών, γυναικών και παιδιών, διέθετε διάφορα περάσματα μέσα από τα οποία ο ήλιος φώτιζε τις μεγαλύτερες και τις μικρότερες ημέρες του έτους.


Οι ανασκαφές στο λεγόμενο υπαίθριο ιερό ξεκίνησαν το 2017 στο μικρό χωριό, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουτρέχτης, και τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Μελετώντας τις διαφορές στη σύνθεση και το χρώμα του πηλού, οι επιστήμονες εντόπισαν κατά τις ανασκαφές λίγα χιλιόμετρα από τις όχθες του ποταμού Waal, τρεις ταφικούς τύμβους.

Ο κύριος τύμβος έχει διάμετρο περίπου 20 μέτρα και τα περάσματά του είναι έτσι παρατεταγμένα ώστε να χρησιμεύουν ως ηλιακό ημερολόγιο. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το ημερολόγιο για να καθορίσουν σημαντικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένων των ημερών γιορτής και συγκομιδής», δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση του άθικτου ιερού. Φωτογραφία: Δήμος Tiel


Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, NOS, ανάφερε ότι «ο λόφος αυτός θύμιζε το Στόουνχεντζ, το γνωστό μυστηριώδες προϊστορικό μνημείο στη Βρετανία, όπου επίσης εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης δύο μικρότερους λόφους. Οι τρεις τύμβοι χρησιμοποιούνταν ως χώροι ταφής για περίπου 800 χρόνια, είπαν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έκαναν άλλη μία συναρπαστική ανακάλυψη: μια μοναδική γυάλινη χάντρα μέσα σε έναν τάφο, η οποία μετά από ανάλυση αποδείχθηκε ότι προέρχεται από τη Μεσοποταμία -το σημερινό Ιράκ. «Αυτή η χάντρα διήνυσε μια απόσταση περίπου 5.000 χιλιομέτρων πριν από τέσσερις χιλιετίες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Cristian van der Linde.

«Το γυαλί δεν κατασκευαζόταν εδώ, οπότε η χάντρα πρέπει να ήταν ένα εντυπωσιακό αντικείμενο, καθώς για τους ανθρώπους τότε ήταν ένα άγνωστο υλικό», πρόσθεσε ο Stijn Arnoldussen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back