πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Στόουνχεντζ έκρυβε εκπλήξεις

Εικόνα του άρθρου Το Στόουνχεντζ έκρυβε εκπλήξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2024, 21:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στο κέντρο του Στόουνχεντζ βρίσκεται η Πέτρα του Βωμού, μια βαριά πλάκα ψαμμίτη, η προέλευση και ο σκοπός της οποίας είναι ένα από τα διαρκή μυστήρια του διάσημου μεγαλιθικού μνημείου. Μια νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι αυτός ο ορθογώνιος κολοσσός έκανε ένα αξιοσημείωτο ταξίδι για να γίνει μέρος ενός από τα αρχαία θαύματα της ανθρωπότητας.

Το γεωχημικό του αποτύπωμα ταιριάζει απόλυτα με το βραχώδες υπόβαθρο που βρέθηκε στη βορειοανατολική Σκωτία, δήλωσαν την Τετάρτη οι ερευνητές, υποδεικνύοντας ότι η πέτρα του βωμού -που υπολογίζεται ότι ζυγίζει έξι τόνους- μεταφέρθηκε περίπου 700-750 χιλιόμετρα από τους δημιουργούς του Στόουνχεντζ στην πεδιάδα του Σάλσμπερι στη νότια Αγγλία.

Τα ευρήματα άφησαν άναυδους τους ερευνητές. Καμία πέτρα από οποιοδήποτε άλλο μνημείο που χρονολογείται σε εκείνη την περίοδο δεν είναι γνωστό ότι έχει μεταφερθεί σε τέτοια απόσταση.

«Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε», δήλωσε ο Άντονι Κλαρκ, κύριος ερευνητής του Πανεπιστημίου Κέρτιν της Αυστραλίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Η κοινή πεποίθηση τον τελευταίο αιώνα ήταν ότι είχε προέλθει από την Ουαλία, όπως και κάποια άλλα μεγάλα κομμάτια του Στόουνχεντζ. Η πέτρα του βωμού, που είναι μάλλον ξαπλωμένη παρά όρθια, έχει μήκος 4,9 μέτρα, πλάτος ένα μέτρο και πάχος μισό μέτρο. Είναι από γκρι-πράσινο ψαμμίτη, αν και η κυματιστή και αποσαθρωμένη επιφάνειά του έχει τώρα έναν κοκκινο-καφέ χρωματισμό.

Η Πέτρα του Βωμού, που καλύπτεται εν μέρει από δύο άλλες πεσμένες πέτρες, είναι η μόνη από τις μεγάλες πέτρες του μνημείου που δεν αποτελεί μέρος του κυκλικού σχεδιασμού του. Αν και η ακριβής τοποθεσία από την οποία προήλθε παραμένει άγνωστη, η μεταφορά ενός τόσο μεγάλου φορτίου από τη Σκωτία στο Γουιλσάιρ θα αποτελούσε πρόκληση, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της Πέτρας του Βωμού για τους οικοδόμους του Στόουνχεντζ.

Το υποβλητικό όνομα της Πέτρας του Βωμού προέρχεται από μια ερμηνεία του 17ου αιώνα από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Ίνιγκο Τζόουνς.

Το Στόουνχεντζ, που χτίστηκε σε πολλαπλά στάδια σε διάστημα περίπου 500 ετών, ξεκινώντας περίπου το 3000 π.Χ., παραμένει ένας τόπος γοητείας, προσελκύοντας ρεύμα τουριστών από όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3