ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον ΕΦΚΑ… και η Λευκάδα

Εικόνα του άρθρου Στον ΕΦΚΑ… και η Λευκάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2017, 22:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να καταθέσει και δημόσια τις προτάσεις της, τις οποίες χαρακτηρίζει «ρεαλιστικές». Οι προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά από σύσκεψη του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Κώστα Σιαράβα με τους διευθυντές των ασφαλιστικών οργανισμών στην Ήπειρο, τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας Γιάννη Νικόπουλο και υπηρεσιακά στελέχη, υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. 

«Με τις προτάσεις μας θέλουμε να συμβάλουμε δημιουργικά στη διαμόρφωση του οργανογράμματος του ΕΦΚΑ στην Ήπειρο. Αυτές λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που έχουν τεθεί -πληθυσμιακά στοιχεία, γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κτιριακές υποδομές, προσβασιμότητα- και κυρίως το γεγονός ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων, είτε αυτοί διαμένουν σε αστικά κέντρα είτε σε απομακρυσμένες περιοχές» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειάρχης. 

Καταρχήν, η Περιφέρεια κρίνει ότι η Λευκάδα πρέπει να έρθει πιο κοντά… στην Ήπειρο όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Ηπείρου και Κέρκυρας, με έδρα τα Γιάννενα. Στην πρόταση της Περιφέρειας προστίθεται και η Λευκάδα που, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο, «προσαρτάται» στο ΠΕΚΑ Δυτικής Ελλάδας. Προτείνεται δε το προσωπικό που υπηρετεί στους οργανισμούς να αποτελέσει το νέο προσωπικό του ΠΕΚΑ, χωρίς να υπάρξουν μετακινήσεις από τον σημερινό τόπο εργασίας τους.Τη Λευκάδα, η Περιφέρεια Ηπείρου τη θέλει και στην Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ). 

Όσον αφορά τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, η πρόταση της Περιφέρειας περιλαμβάνει και ένα γραφείο στα Πράμαντα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, πέραν της Κόνιτσας, του Μετσόβου, της Φιλιππιάδας, της Παραμυθιάς και της Πάργας που ήδη προβλέπονται στο σχέδιο. Η Περιφέρεια Ηπείρου καταθέτει προτάσεις και για την αξιοποίηση των κτιρίων και τη χωρική κατανομή των νέων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Καταρχήν, εκτιμά ότι το ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Παύλου Μελά μπορεί να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του νέου Οργανισμού ΕΦΚΑ, με παράλληλη μεταφορά των ιατρείων του ΙΚΑ στο κτίριο του αναξιοποίητου Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στους Αμπελόκηπους. Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου προτείνει τη δημιουργία μιας νέας μονάδας υγείας αστικού τύπου (πέραν της μονάδας στους Αμπελόκηπους) στο ιδιόκτητο κτίριο του ΟΑΕΕ στην οδό Μετσόβου (με την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ θα μεταφερθούν στο κτίριο της οδού Παύλου Μελά).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back