ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Stella Terra: Το ηλιακό αυτοκίνητο των 1.000 χλμ. εκτός δρόμου

Εικόνα του άρθρου Stella Terra: Το ηλιακό αυτοκίνητο των 1.000 χλμ. εκτός δρόμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2023, 13:59
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ένα ηλιακό αυτοκίνητο που λέγεται ότι είναι το πρώτο στον κόσμο που μπορεί να κινείται εκτός δρόμου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς επαναφόρτιση ολοκλήρωσε δοκιμαστική διαδρομή 1.000 χλμ. στο Μαρόκο και τη Σαχάρα.

Το διθέσιο Stella Terra, το οποίο σχεδιάστηκε από φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, ολοκλήρωσε το ταξίδι σε διάφορες απαιτητικές διαδρομές στο πλαίσιο μιας τελικής δοκιμής του ελαφρού πλαισίου και του αεροδυναμικού προφίλ του.

Το αυτοκίνητο, το οποίο λειτουργεί με την ενέργεια που παρέχεται από πολλαπλούς ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του, έχει τελική ταχύτητα 145 χιλιόμετρα την ώρα, ζυγίζει μόνο 1200 κιλά και έχει αυτονομία 1.013 χιλιομέτρων σε μια ηλιόλουστη ημέρα.

Το αυτοκίνητο περιέχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου (Li), η οποία θα του επιτρέψει επίσης να λειτουργεί σε λιγότερο ηλιόλουστα κλίματα αλλά σε μικρότερες αποστάσεις. Το επίπεδο ενέργειας που παρέχουν οι ηλιακοί συλλέκτες του αυτοκινήτου είναι τέτοιο που μπορεί να παρέχει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για το μαγείρεμα και τη φόρτιση συσκευών όπως ένα τηλέφωνο ή μια φωτογραφική μηχανή.

Οι 30 φοιτητές ηλικίας μεταξύ 21 και 25 ετών που βρίσκονται πίσω από το αυτοκίνητο έδωσαν ζωή στο έργο αφού πήραν ένα χρόνο άδεια από τις σπουδές τους.

Οι ειδικά σχεδιασμένοι ηλιακοί συλλέκτες του αυτοκινήτου βρέθηκαν να είναι 97% αποδοτικοί στη μετατροπή του ηλιακού φωτός που απορροφάται από τις φωτοβολταϊκές κυψέλες τους σε ηλεκτρικό φορτίο - ένα τρίτο πιο αποδοτικό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Τα πιο αποδοτικά πάνελ της αγοράς φτάνουν γενικά σε απόδοση περίπου 45%, ενώ τα περισσότερα πάνελ είναι περίπου 15% έως 20% αποδοτικά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους σχεδιαστές που επιδιώκουν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα με ηλιακή ενέργεια είναι η περιορισμένη επιφάνεια στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν τα πάνελ. Τα υψηλής απόδοσης πάνελ που μπορούν να παράγουν αρκετή ενέργεια για την τροφοδοσία οχημάτων σε μεγάλη απόσταση είναι ακριβά στην παραγωγή.

Η ομάδα Stella Terra δεν είναι κερδοσκοπική και είχε στηριχθεί σε χορηγούς για τον προϋπολογισμό της. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχει συνολικό κόστος για το έργο.

Φωτογραφίες: SolarTeamEindhoven


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back