Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στ. Κούλογλου: Ένα ντοκιμαντέρ κι ένα βιβλίο

Εικόνα του άρθρου Στ. Κούλογλου: Ένα ντοκιμαντέρ κι ένα βιβλίο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2017, 18:18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου θα βρίσκεται στα Γιάννενα την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κούλογλου με τις ιδιότητες του δημοσιογράφου και του σκηνοθέτη θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Πεθαίνοντας στο γέλιο», αλλά και το βιβλίο του «Μαρτυρίεςαπό τη δικτατορία και την αντίσταση». Η διπλή αυτή παρουσίαση θα γίνει στις 19.30,στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Η ταινία πραγματεύεται το χιούμορ ως όπλο πολιτικής δράσης. Στο «Πεθαίνοντας στο γέλιο» μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη μεγαλύτερη φάρσα που έγινε ποτέ στο Ευρωκοινοβούλιο, έναν «τρελό» γερμανό πολιτικό που σχεδιάζει να σώσει με έναν πρωτότυπο τρόπο την Ελλάδα, μια ομάδα που διακόπτει επίσημες ομιλίες για τις εμπορικές συμμαχίες TTIP και CETA, τραγουδώντας με το χαμόγελο στα χείλη κι όλα αυτά στη σκιά της επίθεσης στο Charlie Hebdo, που οι σκιτσογράφοιτου πέθαναν κυριολεκτικά επειδή έκαναν τους αναγνώστες τους να γελούν. Στην ταινία μιλά στον Στέλιο Κούλογλου, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, ο διευθυντής του σατιρικού περιοδικού και πρώτος στόχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, Stéphane Charbonnier, αλλά και ο μοναδικός επιζών από την ομάδα των γάλλων καρτουνιστών.

Όσον αφορά το βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση, αυτό περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από τη χούντα. Καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο, σχεδόν, το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Γ. Παπαδόπουλο. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Κούλογλου για το βιβλίο του αυτό: «Επειδή υπάρχει μια τάση ωραιοποίησης της δικτατορίας τελευταία, είναι μια προσπάθεια ν’ αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να ξαναθυμίσουμε το πραγματικό πρόσωπο της δικτατορίας, παρουσιάζοντας όμως και ορισμένα καινούργια ιστορικά στοιχεία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back