Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιόρτασε χθες Τετάρτη την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η Σουηδία, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται κοντά στο να ανακηρυχθεί «ελεύθερη από το κάπνισμα», γεγονός που σημαίνει ότι οι καθημερινοί καπνιστές είναι κάτω του 5% του πληθυσμού.
Πολλοί εμπειρογνώμονες αποδίδουν τα εύσημα σε δεκαετίες αντικαπνιστικών εκστρατειών και νομοθεσίας, ενώ άλλοι επισημαίνουν την επικράτηση του «snus», ένα υγρό, άκαπνο, αλεσμένο προϊόν καπνού, το οποίο προέρχεται από τη Σουηδία πριν από περίπου 200 χρόνια, αλλά τώρα χρησιμοποιείται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, το ορόσημο του 5% είναι πλέον εφικτό. Μόνο το 6,4% των Σουηδών άνω των 15 ετών ήταν καθημερινοί καπνιστές το 2019, το χαμηλότερο στην ΕΕ και πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 18,5% στο μπλοκ των 27 χωρών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας δείχνουν ότι το ποσοστό του καπνίσματος συνέχισε να μειώνεται από τότε, φθάνοντας πέρυσι στο 5,6%.
Οι κίνδυνοι του καπνίσματος φαίνονται να έχουν γίνει αρκετά κατανοητοί μεταξύ των Σουηδών, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων γενεών.
Πριν από είκοσι χρόνια, σχεδόν το 20% του πληθυσμού ήταν καπνιστές -το οποίο ήταν χαμηλό ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την εποχή. Έκτοτε, τα μέτρα για την αποθάρρυνση του καπνίσματος έχουν μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια.
Η περίπτωση της Γαλλίας
Η Γαλλία είδε πτώση ρεκόρ στα ποσοστά καπνίσματος από το 2014 έως το 2019, αλλά η επιτυχία αυτή έπιασε οροφή κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, που κατηγορείται εν μέρει για την πρόκληση άγχους και οδήγησε τους ανθρώπους να ανάψουν το τσιγάρο.
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 75 ετών στη Γαλλία δήλωσαν ότι κάπνιζαν το 2021, μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2019. Περίπου το ένα τέταρτο καπνίζει καθημερινά.
Τα οφέλη
Η Σουηδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τους περισσότερους στην εξάλειψη του τσιγάρου και λέει ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου ενός σχετικά χαμηλού ποσοστού καρκίνου του πνεύμονα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι το Τουρκμενιστάν, με ποσοστό χρήσης καπνού κάτω του 5%, προηγείται της Σουηδίας όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος, αλλά σημειώνει ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το κάπνισμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο μεταξύ των γυναικών. Για τους άνδρες το ποσοστό είναι 7%.
Ο ΠΟΥ αποδίδει τη μείωση του ποσοστού καπνίσματος της Σουηδίας σε ένα συνδυασμό μέτρων ελέγχου του καπνού, συμπεριλαμβανομένων ενημερωτικών εκστρατειών, απαγορεύσεων διαφήμισης και «υποστήριξης της διακοπής του καπνίσματος» για όσους επιθυμούν να κόψουν τον καπνό.
Ωστόσο, ο οργανισμός σημειώνει ότι η χρήση καπνού στη Σουηδία υπερβαίνει το 20% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό παρόμοιο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, όταν συμπεριληφθούν το snus και παρόμοια προϊόντα.
Με πληροφορίες από AP