ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Μπορεί η Ουκρανία να χάσει τον σύμμαχό της;

Εικόνα του άρθρου Σλοβακία: Μπορεί η Ουκρανία να χάσει τον σύμμαχό της;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 16:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας πρώην πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου είναι φαβορί να κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, σχεδιάζει να αντιστρέψει τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της χώρας προς τη γειτονική Ουκρανία, σε μια άμεση πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. 

Η Μπρατισλάβα έχει προμηθεύσει όπλα και έχει προσφέρει ισχυρή πολιτική υποστήριξη στο Κίεβο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Το μικρό κεντροευρωπαϊκό έθνος που δημιουργήθηκε το 1993 μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας είναι σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε πριν από 18 και πλέον μήνες. Η Σλοβακία ήταν το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που συμφώνησε να παραχωρήσει στο Κίεβο τον στόλο της από μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής εποχής και δώρισε επίσης ένα σύστημα αεράμυνας S-300.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ηγήθηκε της Σλοβακίας από το 2006 έως το 2010 και ξανά από το 2012 έως το 2018, είναι ο επικρατέστερος για να καταλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα μετά τις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος και το αριστερό κόμμα του Direction, ή Smer, έχουν κάνει προεκλογική εκστρατεία με ένα σαφές φιλορωσικό και αντιαμερικανικό μήνυμα.

Η υποψηφιότητά του αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνει το Associated Press. Μόνο η Ουγγαρία έχει μια ανοιχτά φιλορωσική κυβέρνηση, αλλά σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, λαϊκιστικά κόμματα που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επέμβαση στην Ουκρανία διαθέτουν σημαντική υποστήριξη. Σε πολλές από αυτές τις χώρες έρχονται εθνικές ή περιφερειακές εκλογές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία της κοινής γνώμης από το Κίεβο προς τη Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Σλοβακία άνοιξε τα σύνορά της στους Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς και όπλα στο Κίεβο. Παρ' όλα αυτά, πολλοί Σλοβάκοι εξακολουθούν να έχουν αδυναμία στους Ρώσους Σλάβους αδελφούς και αδελφές τους και είναι ευγνώμονες για τον Κόκκινο Στρατό που απελευθέρωσε τη χώρα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οι ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης έχουν επίσης παίξει τον ρόλο τους: η προπαγάνδα υπέρ της Μόσχας είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη στα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από AP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back