Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκουπίδια από την Κέρκυρα (και) στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Σκουπίδια από την Κέρκυρα (και) στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2023, 15:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας υπέγραψε τη μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Κοζάνη και στη Βόνιτσα. Η μεταφορά απορριμμάτων προς επεξεργασία σε άλλες περιοχές ήταν η λύση που βρέθηκε για την απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια που επικρατεί στο νησί, μέχρι να κατασκευαστεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Πριν από λίγες ημέρες, στην εκπνοή του 2022, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία και τα Γιάννενα γίνονται ένας προορισμός για τα σκουπίδια της Κέρκυρας (και των Διαπόντιων Νήσων). Σύμφωνα με την απόφαση, 21.000 τόνοι σκουπίδια θα μεταφερθούν στη μονάδα επεξεργασίας του ΦοΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και 21.000 τόνοι στην αντίστοιχη μονάδα του ΦοΔΣΑ Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, για το έτος 2023. Γίνεται δε αναφορά σε προσωρινή διαχείριση που επιβάλλεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των αποβλήτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών, η οποία δεν επιδέχεται αναβολή. 

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος ή τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου, αλλά από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η υπουργική απόφαση σημαίνει κέρδος για τον Δήμο λόγω «μειωμένου κόστος κατά 20% για την μεταφορά των απορριμμάτων στη μονάδα των Ιωαννίνων» και «διασφάλισης μιας ακόμα εναλλακτικής λύσης για τη μεταφορά και επεξεργασία των απορριμμάτων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για το δημότη».

«Το 2023 μπαίνει με μια ευχάριστη είδηση. Διασφαλίζεται η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στη μονάδα των Ιωαννίνων, ταυτόχρονα με αυτή της Κοζάνης και με ακόμα χαμηλότερες τιμές. Εδώ και τρία χρόνια έχουμε απαλλάξει τους δημότες μας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών, διαπραγματευόμενοι και πετυχαίνοντας τη μόνη ρεαλιστική λύση που υπήρχε: τη μεταφορά των απορριμμάτων μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο» αναφέρει σε δήλωσή της η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων Μερόπη Υδραίου.

Εκ των πραγμάτων, αναμένεται και ανακοίνωση από τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου για την εξέλιξη αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back