ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σημαντική ανακάλυψη από γιαννιώτη ερευνητή

Εικόνα του άρθρου Σημαντική ανακάλυψη από γιαννιώτη ερευνητή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2016, 16:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα συγχαρητήριά της στον επίκουρο καθηγητή Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευάγγελο Ευαγγέλου δίνει η πρυτανεία.

Ο κ. Ευαγγέλου, σε συνεργασία με ερευνητές από 15 χώρες, ολοκλήρωσε δύο σημαντικές μελέτες πάνω στη συσχέτιση των γονιδίων με την αρτηριακή πίεση και την υπέρταση. Τριάντα-ένα νέα γονίδια που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, ανακαλύφθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για την αρτηριακή πίεση, με περισσότερους από 347.000 συμμετέχοντες από την Ευρώπη, Αμερική κι Ασία.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Nature Genetics. Πλέον ο συνολικός αριθμός των γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι περίπου 100, αποκρυπτογραφώντας τη γενετική αρχιτεκτονική της αρτηριακής πίεσης και προσφέροντας νέους θεραπευτικούς στόχους.

Ο δρ. Ευαγγέλου ηγείται μιας τρίτης διεθνούς μελέτης σε περισσότερα από 700.000 άτομα, τα πρωταρχικά αποτελέσματα της οποίας έχουν δείξει πως δεκάδες επιπλέον γενετικές περιοχές σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο Γενετικής Επιδημιολογίας που θα γίνει στο Τορόντο του Καναδά. Για τη μελέτη αυτή ο δρ. Ευαγγέλου έχει επιλεγεί να τιμηθεί με το βραβείο "Illumina Geographic Diversity Award".



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back