Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΠΕ: Παρέλαβε νέα στοιχεία για προπληρωμένες κάρτες και κουπόνια αντί μισθούς

Εικόνα του άρθρου ΣΕΠΕ: Παρέλαβε νέα στοιχεία για προπληρωμένες κάρτες και κουπόνια αντί μισθούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2017, 21:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετα στοιχεία με καταγγελίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις που αναφέρονται σε παράνομη πληρωμή μέρους του μισθού με κουπόνια παρέλαβε σήμερα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), Π. Κυριακούλια.

Την περασμένη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της κατήγγειλε «τις παράνομες πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), οι οποίες προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση-καταγγελία η Ομοσπονδία αναφέρεται και σε μια δεύτερη πρακτική «που συναντάμε ολοένα και περισσότερο τους τελευταίους μήνες, είναι οι προσλήψεις Βουλγαρίας και οι προπληρωμένες κάρτες ‘μισθοδοσίας’ Βουλγαρίας και Κύπρου».

«Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.

Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι παράνομες, αφού ούτε πληρωμή μισθού σε είδος επιτρέπεται, ούτε εργασία εντός της Ελληνικής Επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα», τονίζεται στην καταγγελία.


ΕΛΕΓΧΟΙ

Στο μεταξύ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε στη διενέργεια πανελλαδικών ελέγχων από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου στον κλάδο της εστίασης. Στο διάστημα αυτό ελέγχθηκαν 824 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 319.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 41 πλήρως αδήλωτοι εργαζόμενοι και 546 περιπτώσεις που σχετίζονται με την εργασία εργαζομένων εκτός ωραρίου αλλά και άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, για τις οποίες θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και κυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back