dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ρόλο διαιτητή η Μέρκελ

Εικόνα του άρθρου Σε ρόλο διαιτητή η Μέρκελ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2020, 13:54
ΕΛΛΑΔΑ

Αμφότεροι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας τηλεφώνησαν στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να την ενημερώσουν για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο 24ωρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπου την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο..

Στη συνέχεια η καγκελάριος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο σε μία προσπάθεια για αποκλιμακωθεί η ένταση, που προκάλεσε η Άγκυρα.

Επίσημα Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν για τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας, της πανδημίας, του τουρισμού και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με την Άγκυρα, ενώ το Βερολίνο δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν σε κάποια ανακοίνωση.

Η τουρκική προεδρία δεν αναφέρει εάν οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη χθεσινή απόφαση της γείτονος να εκδώσει Navtex σχετικά με σεισμικές έρευνες σε περιοχή όπου συγκλίνουν οι ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.


Αντι-Navtex

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.


Τουρκία: «Μαξιμαλιστικός ο ισχυρισμός της Ελλάδας»

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας: Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. 

Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι’ αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. 

Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Πηγή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3