ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το σβηστό μανουάλι….» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Εικόνα του άρθρου «Το σβηστό μανουάλι….» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2023, 21:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Το σβηστό μανουάλι-Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει» της Ηρώς Νικοπούλου, από την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Η εικαστικός οργανώνει το έργο της σε τρεις ενότητες γεμάτες συμβολισμούς και, μέσα από συγκρίσεις και αντιπαραθέσεις, αναστοχάζεται τα 200 χρόνια της ιστορίας του νέου Ελληνικού κράτους.

Στην πρώτη ενότητα, το σιδερένιο γλυπτό μανουάλι με τα σβησμένα κεριά και το ξύλινο «Τέμπλο», εν είδει μεγεθυμένου λειτουργικού εκκλησιαστικού τριπτύχου με ιστορικά πρόσωπα, τα αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα και τα σχετικά με αυτά σύμβολα, επιχειρούν να καταγράψουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία διακόσια χρόνια, σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Postmodern Hellas 2021», παρουσιάζονται τρεις παραλλαγμένες ψηφιακές συνθέσεις σε καμβά, με κεντρικό θέμα ένα ιστορικά φορτισμένο τοπόσημο της Αθήνας, το κτήριο της Παλαιάς Βουλής, σχολιάζοντας τις συνεχείς νοηματοδοτήσεις της ιστορικής αφήγησης στη σημερινή Ελλάδα.

Στην τρίτη ενότητα, δώδεκα πίνακες ψηφιακών συνθετικών πορτρέτων σε καμβά βασισμένων σε εικαστικά έργα δημιουργών της εποχής, πλαισιωμένων κάθε φορά από ένα οδηγητικό έργο της Ηρώς Νικοπούλου, συγκροτούν ψηφιακά παλίμψηστα τα οποία «βιογραφούν» αντίστοιχο αριθμό σημαντικών προσώπων της Επανάστασης, που με τη στάση τους έδωσαν τον τόνο και ενέπνευσαν το ήθος στους επαναστατημένους Έλληνες κατά την κρίσιμη εκείνη μεταβατική περίοδο από τη σκλαβιά στην ελευθερία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στις 11 και 12 Μαρτίου, η εικαστικός Ηρώ Νικοπούλου θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση (ώρες 11:00 και 12:00) και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες (ώρα 13:00). Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου έως 11 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back