πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεύτερη μέρα μαζικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Δεύτερη μέρα μαζικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2024, 12:43
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πλήγματα της Ρωσίας είναι μια «συμβολική πράξη» της Μόσχας ως απάντηση στο ότι η Ουκρανία πέρασε την «τελευταία μεγαλύτερη κόκκινη γραμμή» του Πούτιν, λέει ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ταγματάρχης Βολόντιμιρ Ομελιάν δήλωσε στην εκπομπή Newsday του BBC ότι τα ρωσικά στρατεύματα «στόχευσαν με ακρίβεια» το Κρύβιι Ρι, την πόλη καταγωγής του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χτυπώντας τη γειτονιά όπου «ιδρύθηκε» η κωμική εκπομπή του, 95th Quarter.

Ο Ζελένσκι ήταν κωμικός πριν γίνει πρόεδρος το 2019. Το σόου 95th Quarter, με το οποίο περιόδευε σε όλη την Ουκρανία, τον έκανε διάσημο.

Ο Ομελιάν λέει ότι ο Πούτιν θέλει να χτυπήσει «στην καρδιά» του Ζελένσκι μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ της Ρωσίας πριν από τρεις εβδομάδες.

Έλεγχος πυρηνικού εργαστασία

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ επισκέπτεται ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Κουρσκ, μετά την εισβολή της Ουκρανίας. Ο Ραφαέλ Γκρόσι λέει ότι θα «αξιολογήσει τι συμβαίνει» στο εργοστάσιο, «δεδομένης της σοβαρής κατάστασης».

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό, έχοντας περάσει τα σύνορα και καταλάβει έδαφος στο Κουρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Ουκρανία ότι επιχείρησε να επιτεθεί στο εργοστάσιο, ισχυρισμός στον οποίο το Κίεβο δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Η Ρωσία εξαπέλυσε πολλά κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο πολλές ουκρανικές περιοχές και με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανέφερε ο στρατός της Ουκρανίας νωρίς την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Μόσχας στον πόλεμο εναντίον της γείτονος.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υπάρξει απάντηση στη δράση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, αλλά τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή, το Κίεβο διεκδικεί περαιτέρω πρόοδο. Η Μόσχα λέει ότι συνεχίζει να χτυπάει τα στρατεύματα της Ουκρανίας εκεί - αλλά εξακολουθεί να μην μπορεί να τα απωθήσει.

Το μέγεθος των σημερινών επιθέσεων και ο πλήρης αντίκτυπός τους δεν έγινε αμέσως γνωστός, αλλά η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέγραψε την εκτόξευση πολλών ομάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την απογείωση από ρωσικά αεροδρόμια στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-85 και υπερηχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης MiG-31.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο οθόνης από το κατεστραμμένο ξενοδοχείο στο Κρύβιι Ρι μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς/Χ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3