ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απέτρεψε ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Απέτρεψε ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2023, 23:59
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ουκρανικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τη γέφυρα της Κριμαίας και έναν αριθμό άλλων απροσδιόριστων στόχων στη χερσόνησο της Κριμαίας το Σάββατο σε μια σειρά από επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποσχέθηκε αντίποινα για αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά της γέφυρας στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε βίαια από την Ουκρανία το 2014.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πλήξει τη γέφυρα που διασχίζει τον πορθμό του Κερτς με πυραύλους S-200, αναγκάζοντας την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας της. Μια νέα επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου έκλεισε και πάλι τη γέφυρα.

Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων, η οποία συνδέει τη ρωσική Κριμαία με τη Ρωσία, έχει δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 20 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στη χερσόνησο της Κριμαίας νωρίτερα το Σάββατο, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δεν υπήρξαν θύματα και δεν προκλήθηκαν ζημιές από τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφερε το υπουργείο στο Telegram. Είπε ότι 14 drones καταστράφηκαν από συστήματα αεράμυνας και έξι καταστράφηκαν από ηλεκτρονικό πόλεμο.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία και βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν αυξηθεί από τότε που καταστράφηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου.

Η Ουκρανία σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημοσίως την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, αλλά έχει δηλώσει ότι η καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας για την αντεπίθεσή της.

Η γέφυρα της Κριμαίας υπέστη σοβαρές ζημιές τον περασμένο Οκτώβριο από μια ισχυρή έκρηξη που, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, προκλήθηκε από ένα φορτηγό που ανατινάχθηκε ενώ διέσχιζε τη γέφυρα, σκοτώνοντας τρία άτομα.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών SBU της Ουκρανίας ανέλαβε αργότερα την ευθύνη για την επιχείρηση δολιοφθοράς.

Η γέφυρα, η οποία αποτελεί τη μόνη απευθείας σύνδεση μεταξύ του δικτύου μεταφορών της Ρωσίας και της χερσονήσου, ήταν ένα εμβληματικό έργο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος την άνοιξε για την οδική κυκλοφορία με πολλές φανφάρες οδηγώντας ένα φορτηγό κατά μήκος της το 2018.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back