dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αφρικανοί ηγέτες σε «ειρηνευτική αποστολή»

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Αφρικανοί ηγέτες σε «ειρηνευτική αποστολή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2023, 01:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέκοψε το Σάββατο τις εναρκτήριες δηλώσεις των Αφρικανών ηγετών που επιδιώκουν να μεσολαβήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία για να παραδώσει έναν κατάλογο με τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι πολλές από τις προτάσεις τους είναι λανθασμένες.

Ο Πούτιν καλωσόρισε αρχικά τους ηγέτες από τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τις Κομόρες και τη Νότια Αφρική στο παλάτι Konstantinovsky του 18ου αιώνα, τονίζοντας τη δέσμευση της Ρωσίας απέναντι στην ήπειρο.

Όμως, μετά τις παρουσιάσεις των ηγετών των Κομορών, της Σενεγάλης και της Νότιας Αφρικής, παρενέβη για να αμφισβητήσει σημεία του σχεδίου, προτού ο κύκλος των σχολίων όλων των εκπροσώπων προχωρήσει περαιτέρω.

Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία και η Δύση είχαν ξεκινήσει τη σύγκρουση πολύ πριν η Ρωσία στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στα σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Είπε ότι η Δύση και όχι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων στις αρχές του περασμένου έτους.

Είπε στην αντιπροσωπεία ότι οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τις οποίες η Ρωσία επέτρεψε τον τελευταίο χρόνο, δεν ανακουφίζουν καθόλου τις δυσκολίες της Αφρικής με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, επειδή σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονται σε πλούσιες χώρες.

Είπε ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, οι οποίες είχαν μπλοκαριστεί από το Κίεβο.

Το αφρικανικό σχέδιο περιλαμβάνει μια έκκληση για την επιστροφή όλων των παιδιών που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση στον τόπο καταγωγής τους, αλλά ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εμποδίζει κανένα ουκρανικό παιδί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

«Τα βγάλαμε από μια ζώνη σύγκρουσης, σώζοντας τις ζωές τους», είπε.


«Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

Οι Αφρικανοί ηγέτες επιδιώκουν συμφωνία για μια σειρά από «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ακόμη και όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα αντεπίθεση για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος που κατέχουν.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα παρουσίασε τα 10 σημεία της αφρικανικής πρωτοβουλίας, αφού ο πρόεδρος των Κομορών Αζαλί Ασουμανί, νυν πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε στον Πούτιν:

«Ήρθαμε εδώ για να σας ακούσουμε, και μέσω εσάς τον ρωσικό λαό, και να σας ενθαρρύνουμε να ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στη δύσκολη δοκιμασία.

Αναθέσαμε στους εαυτούς μας αυτή την αποστολή, διότι, ως Αφρικανοί, δυστυχώς, είχαμε να διαχειριστούμε πολλές συγκρούσεις και μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων καταφέραμε να τις επιλύσουμε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες στο Κίεβο την Παρασκευή ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα είναι δυνατές μόνο αφού η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι θα μπορούσε να κερδηθεί από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο με οποιονδήποτε θέλει να εγκαθιδρύσει την ειρήνη με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης και της αναγνώρισης των νόμιμων συμφερόντων των μερών».

Ωστόσο, η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να λάβει υπόψη τις «νέες πραγματικότητες», δηλαδή την κηρυγμένη προσάρτηση πέντε ουκρανικών επαρχιών, τέσσερις από τις οποίες ελέγχει μόνο εν μέρει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3