Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρομπέν των… φαγητών μέσω «έξυπνης» πλατφόρμας

Εικόνα του άρθρου Ρομπέν των… φαγητών μέσω «έξυπνης» πλατφόρμας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2020, 20:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρομπέν των… φαγητών φιλοδοξούν να καταστούν η Ιωάννα Τσεχελίδου, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και ο Γιάννης Τήκας, φοιτητής ιατρικής, οι οποίοι, με «όχημα» την ψηφιακή τους επιχείρηση «Robinfood», στοχεύουν να συνεισφέρουν στη μείωση, αν όχι στην απάλειψη της σπατάλης τροφίμων.

Η πλατφόρμα τους θα κάνει το ντεμπούτο της στο διαδίκτυο εντός του Φεβρουαρίου.

H ομάδα της «Robinfood» στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων από το στάδιο της παραγωγής μέχρι και το στάδιο της κατανάλωσης και γι' αυτό έχει εντάξει στους κόλπους της και τους αγρότες. Ουσιαστικά, «δημιουργούμε ένα χρονικό "παράθυρο", μέσω του οποίου επιχειρήσεις, παντοπωλεία, εστιατόρια, ακόμη και αγρότες θα μπορούν να πουλήσουν στους καταναλωτές τα προϊόντα που έχουν προς άμεση κατανάλωση», σημείωσε η κ. Τσεχελίδου, εξηγώντας τη λειτουργία της πλατφόρμας. 

«Φιλοδοξούμε», πρόσθεσε, «να μη μένει κανένα προϊόν ανεκμετάλλευτο, ούτε όμως και οι σοδειές στα χωράφια των αγροτών που καλλιεργήθηκαν με κόπο και ιδρώτα και παραμένουν στα αζήτητα για διάφορους λόγους».

Όλα τα τρόφιμα και γεύματα θα προσφέρονται σε εκπτωτική τιμή, εκτός των προϊόντων των αγροτών καθώς, όπως εξήγησε η κ. Τσεχελίδου, το κόστος τους εξαρτάται από διάφορους αστάθμητους παράγοντες και δεν μπορεί να είναι σταθερό.

«Τα προϊόντα που θα διατίθενται μέσω της "Robinfood" θα είναι απόλυτα βρώσιμα τρόφιμα ή έτοιμα γεύματα που δεν έχουν καταναλωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας στα κατά τόπους εστιατόρια ή και παραγωγές των Ελλήνων αγροτών που δεν βρήκαν το δρόμο τους προς πώληση», διευκρίνισε.

Η ιδέα για τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας «γεννήθηκε» εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, όπου η Ιωάννα Τσεχελίδου έκανε το μεταπτυχιακό της την ίδια περίοδο μ' έναν φίλο της, ο οποίος, λόγω του υψηλού κόστους ζωής στη βρετανική πρωτεύουσα, έψαχνε να βρει «έξυπνες» προσφορές στα τρόφιμα για να εξοικονομήσει χρήματα. 

«Οι επιχειρήσεις εκεί είχαν ήδη καταλάβει ότι ήταν προτιμότερο να πουλάνε με ένα ποσοστό έκπτωσης τα προϊόντα τους λίγο πριν λήξουν από το να τα απορρίπτουν αναγκαστικά αργότερα», ανέφερε η κ. Τσεχελίδου και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσες να ξέρεις πού υπάρχουν αυτά τα τρόφιμα χωρίς να χρειάζεται να περάσεις από το κατάστημα. Αντίστοιχη κατάσταση ζούσα κι εγώ, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα του γεγονότος ότι είμαι ιδιαίτερα επιλεκτική στα τρόφιμα που καταναλώνω». Τα χρόνια πέρασαν αλλά πάντα στο μυαλό της ήταν πώς θα μπορούσε να πάρει «σάρκα και οστά» αυτή η ιδέα, όπως και τελικά έγινε.

Σύμμαχο σ' αυτή την προσπάθεια βρήκε τον Γιάννη Τήκα, φοιτητή ιατρικής που ασχολείται ωστόσο εντατικά με τον προγραμματισμό, έχοντας δουλέψει στα προπτυχιακά του χρόνια σε αντίστοιχες θέσεις στο πανεπιστήμιο αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες, καθώς «το μέλλον είναι η τεχνολογία της Ιατρικής», όπως λέει. Οι δυο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους και ο κ. Τήκας ανέλαβε το τεχνικό κομμάτι υλοποίησης της ιδέας, δίνοντάς της «ζωή» στο διαδίκτυο.

«Στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες, επιχειρήσεις, αγρότες στη διαδικτυακή μας πλατφόρμα "Robinfood" και να ενισχύσουμε το δίκτυό μας, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας- και όχι μόνο», επισήμανε ο κ. Τήκας εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «εντός του τρέχοντος μήνα η Robinfood, ως marketplace πια θα δουλεύει κανονικά»! 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back